Οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους σε συνδυασμό με τη δέσμευση για συνέχιση της άσκησης της οικονομικής πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, παράγοντες αμφότεροι που μειώνουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας, φαίνεται ότι βρίσκονται σε σημαντικό βαθμό πίσω από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο της βιομηχανίας τον Ιούλιο. Αυτό επισημαίνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας στη βιομηχανία.
Σύμφωνα με αυτό, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2018 στις 105,9 μονάδες, υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2018 (103,1 μονάδες) και σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ιούνιο του 2017 (96,6 μονάδες).
Λίγες ημέρες, πάντως, μετά τον τερματισμό του μνημονίου και πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα συνεχιστεί η προαναφερθείσα… αυτοσυγκράτηση ή θα ξεκινήσει η παραδοσιακή παροχολογία.
Πέραν των δύο προαναφερθεισών αιτιών, καθοριστικοί παράγοντες για το θετικό κλίμα στη βιομηχανία τους προηγούμενους μήνες είναι το εξωτερικό εμπόριο και η τουριστική κίνηση. Ειδικότερα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων ήταν αυξημένες τον Μάιο του 2018 κατά 11,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017, ενώ συνολικά στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων κατά 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2017.
Επιπλέον, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι η βιομηχανική παραγωγή ήταν οριακά θετική τον Μάιο του 2018, κατά 0,5%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018, ενώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 1%. Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν οριακά, κατά 0,4%, τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, όμως σε ετήσια βάση είναι αυξημένες κατά 8%.
Βλέπουν καλύτερες μέρες
Συγκρατημένα αισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας ως προς την εξέλιξη της παραγωγής, της απασχόλησης, των πωλήσεων, των παραγγελιών, των αποθεμάτων με το ισοζύγιο θετικών/αρνητικών απαντήσεων να είναι θετικό στις παραπάνω μεταβλητές. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +21 μονάδες, με το 29% των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδό της, ενώ ένα 8% μείωσή της.
Ως προς τις προβλέψεις για την απασχόληση, το 15% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι αυτή θα αυξηθεί, έναντι 6% που αναμένει υποχώρησή της, με το ισοζύγιο να βρίσκεται στις +9 μονάδες. Το 34% των επιχειρήσεων αναμένει άνοδο των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες, πολύ περισσότερο από το 8%, το ποσοστό δηλαδή όσων εκτιμούν κάμψη των πωλήσεων.
Η καλή εξαγωγική εικόνα του βιομηχανικού τομέα επαληθεύεται και από τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας. Οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνονται όπως και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (στις +4 μονάδες από -12 μονάδες).
Σε επίπεδο βασικών τομέων η τάση είναι ανοδική, πλην των κεφαλαιουχικών αγαθών, όπου ο επιμέρους δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε. Συγκεκριμένα, στα καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε στις 107,4 μονάδες (από 102,9 μονάδες τον Ιούνιο), στα ενδιάμεσα ανήλθε στις 109 μονάδες (από 106,6 μονάδες), ενώ στα κεφαλαιουχικά αγαθά υποχωρεί στις 89,9 μονάδες (από 93,9 μονάδες).
Καθημερινή