Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λακωνία

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Πρόκειται για έναν θεσμό που υποστηρίζεται από την Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι ημέρες αυτές είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της εθνικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, να ενισχύσουν την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και να συνδράμουν στη δημιουργία ενός πρόσφορου κλίματος για τη διεξαγωγή ενός διαπολιτισμικού διαλόγου.

Για τη φετινή χρονιά το θέμα του εορτασμού έχει τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά». Οι εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας, θα πραγματοποιηθούν από τις 27 έως τις 29Σεπτεμβρίου 2024. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (28 και 29 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημείατου Κράτους είναι ελεύθερη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σε χώρους αρμοδιότητάς της στη Σπάρτη, τη Νεάπολη Βοιών και το Γύθειο.

23.09.2024 έως 4.10.2024: Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης με τίτλο «Λεωνίδας ο Λακεδαιμόνιος. Ανιχνεύοντας τη σημασία του συμβόλου από την αρχαιότητα έως σήμερα». Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές από την Γ΄ Δημοτικού έως την Γ΄ Λυκείου και στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση του μαθητικού κοινού στην ομότιτλη περιοδική έκθεση που δημιουργήθηκε και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών. Για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχουν εκπονηθεί δύο εκπαιδευτικά φυλλάδια, ένα για τους μαθητές του Δημοτικού και ένα για τους μαθητές του Γυμνασίου. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι μέσα από τη βιωματική διαδικασία να φανταστούν οι μαθητές και να κατανοήσουν την πολιτειακή και κοινωνική δομή της αρχαίας Σπάρτης, καθώς και την εκπαίδευση των νεαρών Σπαρτιατών, η αποκρυστάλλωση των ιδεωδών των οποίων εκφράστηκε με την αυτοθυσία τους στη μάχη των Θερμοπυλών.

Πέμπτη 26.9.2024: Πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ξεναγήσεων για μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης στο Κάστρο των Βατίκων (Νεάπολη Βοιών Λακωνίας), με τίτλο «Θαλασσινές διαδρομές και οχυρωματικά δίκτυα στη Λακωνία». Το κάστρο συνιστά οχυρωματική κατασκευή των ύστερων βυζαντινών χρόνων που καταλαμβάνει φύσει οχυρό λόφο ΝΔ του οικισμού του Μεσοχωρίου και ΒΑ της Νεάπολης Βοιών. Η θέση του κάστρου, το ενδιαφέρον που αυτό παρουσιάζει, τόσο σε σχέση με την ιστορική γεωγραφία της περιοχής όσο και από απόψεως οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με την καλή διατήρησή του, μετά και την υλοποίηση πρόσφατου έργου αποκατάστασης, το καθιστούν ένα από τα εμβληματικά μνημεία της χερσονήσου του Μαλέα. Οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις απευθύνονται σε μαθητές από την Γ΄ Δημοτικού έως την Γ΄ Λυκείου. Στόχος των ξεναγήσεων είναι μέσα από τη βιωματική διαδικασία οι μαθητές να αντιληφθούν τον ρόλο του κάστρου ως προς τα δίκτυο άμυνας και επικοινωνίας της νοτιοανατολικής Λακωνίας και τη σημασία του για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και εν γένει της Πελοποννήσου.

Σχετική ενημέρωση έχει απευθυνθεί προς τις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Λακωνίας διά των αρμόδιων Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιαςΕκπαίδευσης, ήδη με ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Για τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προσυνεννόηση (Τλφ. 2731025363 & 2731028503, πληροφορίες: Ε. Μπισμπή, Μ. Τσούλη, Ε. Ελευθερίου).

Σάββατο 28.9.2024 και ώρα 20.00: Στον αίθριοχώρο του Πύργου Τζανετάκη, στην ΚρανάηΓυθείου, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωσητου Μουσικού Ομίλου Γυθείου, σε συνεργασία με την ΕΦΑΛΑΚ και τον Δήμο Ανατολικής Μάνης – Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, με τίτλο «Αφιέρωμα σε Έλληνες δημιουργούς».