Με τον A΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, που καλείται και «Εσπερινός της Συγγνώμης», ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 1η Μαρτίου 2020 για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Στη Σπάρτη ο ‘’Εσπερινός της Συγγνώμης’’ τελέσθηκε, όπως κάθε χρόνο, στον Ι.Ν Οσίου Νίκωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού συμπροσευχήθηκαν αρκετοί κληρικοί απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια και πλήθος πιστών.
Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος, Πανοσ. Αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον πνευματικό αποπροσανατολισμό που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή και στην ευκαιρία που δίνεται σε κάθε χριστιανό κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ώστε να επαναπροσδιοριστεί και να αναβαπτιστεί καταπολεμώντας προσωπικές αδυναμίες.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας με την ολοκλήρωση της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, αφού αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα θέση της συγγνώμης στην χριστιανική ζωή, μίλησε για τον πνευματικό αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ώστε η ψυχή μας απαλλαγμένη από βάρη να χαρεί την Ανάσταση του Κυρίου.
Ο Σεβασμιώτατος, στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Κορωνοϊό, ο οποίος πλέον απειλεί τη δημόσια υγεία και στην Πατρίδα μας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει σαν λαός με πειθαρχία και ψυχραιμία να υπακούουμε στις εντολές και συμβουλές των υπευθύνων για τα μέτρα προστασίας, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο ενδιαφέρον και σεβασμό τόσο για την προσωπική υγεία, όσο και για την υγεία των συνανθρώπων μας. Παράλληλα, απαντώντας σε ψιθύρους περί κινδύνου μετάδοσης του ιού από τον εκκλησιασμό, λόγω συνωστισμού που παρατηρείται τις εορταστικές ημέρες στους Ιερούς Ναούς, αλλά και από τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων, τόνισε ότι ο Χριστός δεν είναι ποτέ αιτία κακού, αλλά αποτελεί διαχρονικά την αιτία της σωτηρίας μας. Φέτος μάλιστα προκρίθηκε να επαναληφθεί το έθιμο της αρχαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία καταχωρίζει συγκεκριμένη τελετή και εορτή, την οποία ονομάζει Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού, για την προστασία της υγείας των χριστιανών. Συγκεκριμένα, επειδή στα πρώτα βήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας έκαναν την εμφάνισή τους πολλές μεταδοτικές ασθένειες, γινόταν κάθε 1η Αυγούστου περιφορά του Τιμίου Σταυρού, για ενδυνάμωση των πιστών. Έτσι και τώρα, αφού την 1η Μαρτίου έγινε ο καθιερωμένος μηνιαίος Αγιασμός στον Ιερό Ναό, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αποφάσισε, με την ολοκλήρωση του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, κληρικοί και πιστοί να ασπάζονται το Ιερό Ευαγγέλιο και στη συνέχεια να αγιάζονται από τον ίδιο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προέτρεψε το εκκλησίασμα να προσεύχεται για τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς, που φυλάσσουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, ώστε τις δύσκολες αυτές ώρες που βιώνει η Πατρίδα μας να έχουν θάρρος, αυτοπεποίθηση, αγάπη για την Πατρίδα, σύνεση και αυτοσυγκράτηση.