Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ποιά τα δεδομένα μετά την Πρωτομαγιά

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως από 1 Μαΐου μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και πως σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, το 40% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρόκειται για ένα σύνολο στρατηγικών κακοπληρωτών συμπολιτών μας, αλλά ότι υφίστανται θεμελιακές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση και κάλυψη αυτών των δαπανών.

Αναφέρεται ότι θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός κ.α.). Σημειώνεται ότι η ΝΔ, τον Απρίλη του 2019, είχε υπερψηφίσει στη Βουλή τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν τη σημερινή σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, γεγονός που κάνει σαφές ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα των κοστολογημένων μέτρων που κατέθεσε στις 06.04.2020 και τις συνολικές του προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Ρωτούν, λοιπόν, τους Υπουργούς:

1. Έχουν την πολιτική βούληση να ανανεώσουν την ισχύουσα διάταξη νόμου που είχε υπερψηφίσει η Ν.Δ τον Απρίλιο του 2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απρίλη του 2020;

2. Πότε σκοπεύουν να ανακοινώσουν την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, μπροστά στον κίνδυνο των οριζόντιων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Κορονοϊού και πως θα διασφαλίσουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου;