Η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και μερικές εβδομάδες γύρω από το εργασιακό νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι μία συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στον 21ο αιώνα. Μια συζήτηση που θα έφερνε στο τραπέζι ζητήματα όπως η επικαιροποίηση της εργατικής νομοθεσίας με τις συνθήκες των καιρών. Η αναζήτηση λύσεων για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους, εξ αιτίας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Τεχνολογικής Εξέλιξης. Η διεθνής τάση για μείωση του χρόνου εργασίας, ώστε να διαθέτει ο άνθρωπος περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον εαυτό του.
Κάθε συζήτηση που αφορά το μέλλον, θα πρέπει να πατάει σε ένα στέρεο παρόν. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα εργασιακά -αντί να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο που έρχεται- κάνει βήματα πίσω «ξηλώνοντας» πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα: Οχτάωρη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς, πληρωμένες υπερωρίες, εργασιακά δικαιώματα.
Στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στα φθηνά εργατικά χέρια, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας πίσω από την οποία κρύβεται η κατάργηση του οκταώρου, στις ατομικές συμβάσεις, στην αύξηση των υπερωριών σε 150 ώρες και στην θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Μέσα από τον –δήθεν!- «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» σχεδιάζει την υπονόμευση της θεσμικής υπόστασης των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Περισσότερο από όλα όμως αναδεικνύει ποια Ελλάδα οραματίζεται για τους εργαζόμενους η σημερινή κυβέρνηση. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κωστή Χατζηδάκη μεταρρύθμιση στην εργασία είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Οι απλήρωτες υπερωρίες. Τα «ελαστικά» ωράρια εργασίας. Η φτηνή ανειδίκευτη εργασία. Μιλάει για το 2030 με όρους 1960.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ μεταρρύθμιση στην εργασία είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η αντιμετώπιση των κινδύνων της αυτοματοποίησης. Η υπεράσπιση της εξειδίκευσης στην εργασία. Η ενίσχυση των γνωσιακών δεξιοτήτων κάθε εργαζόμενου, ώστε να ανταποκριθεί στη νέα εποχή.
Σε οικονομικό επίπεδο το νομοσχέδιο υλοποιεί μία ακόμα νεοφιλελεύθερη φαντασίωση: την εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης. Χωρίς την κινητήριο δύναμη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και στον απόηχο της δεκαετούς οικονομικής και διετούς υγειονομικής κρίσης, όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν θα εξαϋλωθούν.
Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ξεκινήσει σειρά εξορμήσεων στην κοινωνία και στους χώρους δουλειάς. Στις λαϊκές αγορές και στα εργοστάσια. Στα εμπορικά καταστήματα και στις πλατείες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετάσχουν στην μεγάλη πανελλαδική απεργία της 6ης Μαΐου. Καλούμε σε συμπόρευση και τις ενώσεις των εμπόρων και των μικροεπαγγελματιών (ΟΕΒΕ), γιατί η υπόθεση τους αφορά.
Αυτή είναι μια μάχη επιβίωσης για όλη την κοινωνία. Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε.
Όλοι στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου στις 6 Μαΐου στις 10.30.
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας