Η Επιτροπή Αγώνα Μάνης κατά των δασικών χαρτών καταγγέλλει το Δασαρχείο Καλαμάτας για προκλητική “επιχείρηση απαλλοτρίωσης” πατρογονικού.
Διαμαρτύρεται ότι με πρωτόκολλο εγκατάστασης “παρέδωσε ιδιωτική έκταση εμβαδού 2.151,73 τ.μ. σε ξενόφερτο στη Μάνη κτηνοτρόφο, προκειμένου αυτός να εγκαταστήσει μονάδα εκτροφής βοοειδών”.
Στο Δασαρχείο που απευθυνθήκαμε, ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας σημείωσε ότι η έκταση ήταν ΔΔ, δηλαδή δασική μετά το 1940, δασική και πρόσφατα, ενώ δεν υποβλήθηκε ένσταση από κάποιο πρόσωπο, ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, γι’ αυτό και μπορούσε να παραχωρηθεί. Επεσήμανε ότι όλα έγιναν νόμιμα από το Δασαρχείο, και η παραχώρηση και η εγκατάσταση.
Αναλυτικά, η Επιτροπή Αγώνα Μάνης αναφέρει ότι “την ίδια στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο αναγνωρίζει το δίκαιο του αγώνα για τη γη μας, το υφιστάμενό του Δασαρχείο Καλαμάτας προέβη σε μια προκλητική για εμάς τους Μανιάτες «επιχείρηση απαλλοτρίωσης» πατρογονικού: Με την, εν κρυπτώ, για εμάς τους Μανιάτες, απόφαση 252486/7-11-2019 του δασάρχη Καλαμάτας παρέδωσε με «πρωτόκολλο εγκατάστασης» ιδιωτική έκταση εμβαδού 2.151,73 τ.μ. σε ξενόφερτο στη Μάνη κτηνοτρόφο, προκειμένου αυτός να εγκαταστήσει μονάδα εκτροφής βοοειδών. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να καταστραφεί και να ισοπεδωθεί η φυσική βλάστηση που προέκυψε, επειδή το Δασαρχείο, από το 1979, μας απειλούσε με μήνυση αν ο ιδιοκτήτης προέβαινε σε καθαρισμό του εν λόγω και των υπολοίπων κτημάτων που έχουν λογγώσει, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους! Τώρα όμως η καταστροφή της βλάστησης γίνεται με κρατική σφραγίδα και διαθέτει νομιμοφάνεια. Οταν όμως εμείς οι Μανιάτες επιχειρούμε να καθαρίσουμε τα κτήματά μας, το Δασαρχείο μάς το απαγορεύει και μας στέλνει κατηγορούμενους για παράνομη εκχέρσωση! Χιλιάδες συμπατριωτών μας έχουν υποστεί αυτή την ταλαιπωρία και έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!”.
Η Επιτροπή εκτιμά πως “το πιο σημαντικό της υπόθεσης όμως είναι ότι η εν λόγω έκταση είναι λογγωμένος αγρός, πατρογονική και έχει ιδιοκτήτη, όπως όλες οι εκτάσεις στη Μάνη. Δηλαδή δεν ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και άρα καμία υπηρεσία του δεν έχει το δικαίωμα να το παραχωρήσει σε κανέναν!!! Αν κάποια κρατική υπηρεσία, όπως στην προκειμένη περίπτωση το Δασαρχείο, διεκδικεί την ιδιοκτησία μανιάτικου ακινήτου, ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη”.
Η Επιτροπή παραδέχεται ότι “οι Μανιάτες αντιδράσαμε και εμποδίσαμε την παράνομη εγκατάσταση του κτηνοτρόφου, σε ένα κτήμα που περιλαμβάνει και ελαιόδενδρα ηλικίας πάνω από 100 χρόνων, ξερολιθιές και γενικά ανθρώπινη δραστηριότητα. Για τη διάνοιξη του δρόμου που, σύμφωνα με το σχέδιο του Δασαρχείου απαιτείται να φθάσει στο σημείο εγκατάστασης της κτηνοτροφικής μονάδας, έγινε μπάζωμα ρέματος(!) και κοπή ενός ελαιοδένδρου”. Ακόμα, αναφέρει ότι “η Επιτροπή Αγώνα είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να γίνει καταπάτηση της πατρογονικής γης μας! Παράλληλα θα συνδράμει, με όλα τα μέσα που διαθέτει, τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και διά της νομικής οδού να αποζημιωθεί για τις φθορές που υπέστη η περιουσία του. Οσο γι’ αυτούς που υπέγραψαν την παραχώρηση, επειδή έχουν ονοματεπώνυμο, θα ζητήσουμε την παραδειγματική τιμωρία τους από τη δικαιοσύνη”.
Η Επιτροπή ευχαριστεί “τον Δήμο Δυτικής Μάνης που είναι στο πλευρό μας” και ζητεί “από τον πολιτικό κόσμο να λάβει θέση, διότι η συγκεκριμένη ενέργεια του Δασαρχείου Καλαμάτας προκαλεί ολόκληρη τη Μάνη, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αναγνωρίζοντας το δίκιο μας! Οποιος νομίζει ότι όλες οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται «δασικές» είναι και δημόσιες κάνει τεράστιο λάθος!”.
Καταλήγοντας, θεωρεί ότι “αυτή η προκλητική ενέργεια μόνο τυχαία δεν είναι. Αλλωστε το είχαμε προβλέψει: η επιχείρηση των δασικών χαρτών σκοπό έχει την διά της πλαγίας οδού δήμευση των πατρογονικών περιουσιών μας και τον διαμοιρασμό τους κατά το δοκούν… Αρκετά έχουμε υποστεί οι Μανιάτες από τις δασικές υπηρεσίες. Ως εδώ, αυτό δεν θα περάσει έτσι! Η Μάνη δεν έσκυψε το κεφάλι σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς. Δεν θα υποχωρήσει ούτε τώρα, γιατί ξέρει ότι έχει συμπαραστάτη και συμπολεμιστή το δίκιο!”.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ
Για το θέμα της καταγγελίας παρενέβη ο Δήμος Δυτικής Μάνης που σε ανακοίνωσή του, παρατηρεί: “Στο Δήμο Δυτικής Μάνης έγινε γνωστό μετά από καταγγελίες δημοτών του ότι δόθηκε με πρωτόκολλο εγκατάστασης του Δασαρχείου Καλαμάτας λογγωμένη αγροτική έκταση, που έχει ιδιοκτήτη δημότη του δήμου, για δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας. Μετά από επιτόπιο έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου στην παραχωρημένη αυτή έκταση, που γινόντουσαν και μηχανικές παρεμβάσεις, θέλουμε δημόσια να ρωτήσουμε τη Δασική Υπηρεσία: 1) Το σχέδιο παραχώρησης που έδωσε η Δασική Υπηρεσία προέβλεπε και μπάζωμα ρέματος το οποίο διαπίστωσε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και ενέχει κίνδυνο πλημμύρας; 2) Προέβλεπε και κόψιμο ελαιόδεντρων και καταστροφή ξερολιθιών που ανήκουν σε ιδιοκτήτη δημότη του δήμου;
Πέραν όμως από τις παραπάνω ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με υποχρέωση του δήμου, θέλουμε να ρωτήσουμε, επειδή ο δήμος συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των δημοτών του για τις πατρογονικές περιουσίες τους, με ποία δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε η συγκεκριμένη παραχωρηθείσα έκταση ως δημόσια;(!)”.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ
Για την καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Μάνης ο δασάρχης Καλαμάτας Σπ. Κατσίποδας σημείωσε: “Ο,τι εργασίες έχουν γίνει, είναι μέσα στην εγκεκριμένη έκταση. Εχουμε δώσει έγκριση επέμβασης, νόμιμη. Ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος έχει όλες τις αδειοδοτήσεις από Αρχαιολογία και Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τα περιβαλλοντικά. Στον δασικό χάρτη είναι ΔΔ (Δασικό – Δασικό) και δεν έχει γίνει ένσταση από κανέναν και έχει κυρωθεί. Η έκταση έχει κωδικό εκμετάλλευσης, όλα έχουν γίνει νόμιμα, εμείς τον εγκαταστήσαμε. Αν ξεφύγει από την έκταση που του έχει παραχωρηθεί, θα υποστεί τις συνέπειες. Αν υπήρχε κάποιο ελαιόδεντρο μέσα στην έκταση, μπορούσε να το κόψει, έχει άδεια να καθαρίσει όλη την έκταση για να φτιάξει το ποιμνιοστάσιο. Μπορεί να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση μέσα σε αυτή. Κι έχει δίοδο 4 μέτρων για να πάει στην έκταση. Οποιος αντιδρά μπορεί να προσφύγει. Δεν έχει υποβληθεί ένσταση και αφού ήταν ΔΔ η συγκεκριμένη έκταση, παραχωρήθηκε. Ο ενδιαφερόμενος πλήρωσε αντάλλαγμα χρήσης για 15 χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία”.
Οσον αφορά την αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δυτικής Μάνης, ο κ. Κατσίποδας παρατήρησε: “Αν έρθει οποιαδήποτε καταγγελία από το δήμο, θα την ελέγξουμε. Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει τίποτα από το δήμο”.
Και καταλήγοντας, ξεκαθάρισε: “Από την υπηρεσία μας θα ελεγχθεί και η εφαρμογή της απόφασης. Πάντως έχει όλες τις αδειοδοτήσεις, είναι σ’ όλα νόμιμη η εγκατάσταση. Ολες οι αποφάσεις έχουν ΑΔΑ”
Γιάννης Σινάπης