Ο απόηχος της επίσκεψης Τσίπρα στον Ελαιουργικό συνεταιρισμό Πετρίνας

Στις 3 Φεβρουάριου 2020 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα στον Ελαιουργικό συνεταιρισμό Πετρίνας, τον παλαιότερο και με συνεχή λειτουργία από το 1915, ελαιουργικό συνεταιρισμό της Ελλάδος. Έναν συνεταιρισμό που παράγει ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής και ποιοτικής αξίας, που αποδεικνύετε από τις συνεχής βραβεύσεις, με τελευταία, το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία “koroneiki delicate” στον διαγωνισμό NYIOOC 2019 * (New York International Olive Oil Competition)

Ο κ. Τσίπρας επιστέφθηκε τους χώρους παραγωγής και είδε πως παράγεται το ελαιόλαδο σε ένα συνεταιρισμό ο οποίος λειτουργεί αυτόνομα και είναι οικονομικά βιώσιμος.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού στο λόγο του ανέφερε:
Είμαστε ένα μικρό χωριό με μεγάλη συνεταιριστική παράδοση και κύρια ενασχόληση την ελαιοκαλλιέργεια. Τα πάνω από 100 χρόνια συνεταιριστικής εμπειρίας, μας δίδαξαν, ότι για να περιφρουρήσουμε το εισόδημά μας, πρέπει να στηρίξουμε τον συνεταιρισμό μας, να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου μας, να βελτιωνόμαστε και να εκσυγχρονιζόμαστε διαρκώς. Το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ελαιόλαδό μας, διακρίθηκε με την μοναδική του ποιότητα, διότι όλοι οι συμμετέχοντες παραγωγοί του χωριού αποφάσισαν να κρατήσουν υψηλές προδιαγραφές, εφαρμόζοντας πιστοποιημένο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης από την καλλιέργεια έως και την παράδοση του καρπού στον συνεταιρισμό για έκθλιψη. Αλλά και ο συνεταιρισμός με διαρκή τεχνολογική αναβάθμιση και ακολουθώντας την πιστοποιημένη κατά ISO διαδικασία για την παραγωγή, την ιχνηλασιμότητα και τυποποίηση του ελαιολάδου παραδίδει στους καταναλωτές ένα υψηλής ποιότητας αλλά και γευστικής αξίας ελαιόλαδο.


Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Πετρίνας συνεχίζοντας τόνισε:
Οι εναπομείναντες λιγοστοί πλέον Αγροτικοί Συνεταιρισμοί πρέπει να στηριχτούν από την πολιτεία κατά τρόπο αποτελεσματικό και κυρίως αποδοτικό.
Με έμπρακτα μέσα , όπως η θέσπιση νέων μέτρων για την νομική και την οικονομοτεχνική υποστήριξη τους, που οφείλουν διαρκώς να προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες των αγορών.
Για την σημερινή κατάσταση επισήμανε ότι:
Ο παραγωγός, με τις χαμηλές τιμές, την υψηλή φορολογία και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και βιώνει μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις.
Και αυτό γιατί, δεν μπορούμε να εισπράξουμε στην τιμή, την υπεραξία του προϊόντος μας, γιατί είμαστε απροστάτευτοι και χωρίς πυξίδα από πλευράς αρμοδίων φορέων και οργάνων.
Αισθανόμαστε ότι η χώρα μας είναι απούσα και μη παρεμβατική στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όσον αφορά το ελαιόλαδο, το κύριο εξαγωγικό προϊόν μας.
Κλείνοντας ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος δεν αφορά μία κυβέρνηση αλλά παθογένειες διαχρονικές που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού με τη συνεργασία όλων των κομμάτων, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όφελος των παραγωγών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ διατύπωσε πρόταση για δημιουργία εθνικού συμβουλίου για την ελαιοκομία. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σε συνδυασμό με θεσμικές αλλαγές και να τεθεί στο επίκεντρο η συνεταιριστική συνεργασία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «είχε εξασφαλίσει πακέτο περίπου 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών και έθεσε το ερώτημα, μετά την αλλαγή κυβέρνησης, «πού πήγαν τα χρήματα». «Να κάτσουν κάτω και να βρουν λύσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι δεν την αφορά το ζήτημα», σημείωσε Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε τον αρχαιότερο ελαιουργικό συνεταιρισμό, σημείωσε ότι βρέθηκε εκεί «με αφορμή ένα αρνητικό γεγονός».


«Η εικόνα στην αγορά δεν είναι καλή, με την πτώση στην τιμή του ελαιολάδου να φτάνει στο 15% περίπου» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την ελιά, ένα προϊόν εξαιρετικά ανταγωνιστικό, τον «χρυσό της Ελλάδας» και ότι «πρέπει να δούμε τι φταίει για το γεγονός, ότι άλλες μεσογειακές χώρες με χαμηλότερη ποιότητα έχουν απλωθεί στις αγορές».
Τέλος, ο ίδιος έκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα και για δύσκολη κατάσταση, σχολιάζοντας πως «δεν μπορεί η απάντηση να είναι ότι τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει η αγορά όπως είπε ο κ. Βορίδης». Πρόσθεσε ότι πέρυσι, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, είχε ζητήσει έκτακτη ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής. και έθεσε το ερώτημα αν υπήρξε συνέχεια σε αυτό το αίτημα, προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει εκ νέου το ερώτημα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. χαρακτηριστικά.