Η γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης, όπου έχει μερίδιο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία και λειτουργία συστήματος διαχείρισης προορισμού (DMS) στον τουριστικό τομέα, ήταν από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 29/10/2018, στην Τρίπολη.
Το θέμα των υδρογονανθράκων θέλει προσοχή
Όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, πράγματι υπάρχει ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας στη χώρα, συγχρόνως όμως αυτό πρέπει να συνδυαστεί με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Οφείλουμε σταδιακά να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη χρήση λιγνίτη και υδρογονανθράκων και να στραφούμε σοβαρά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η επιβάρυνση του πλανήτη έχει «χτυπήσει κόκκινο» και η καταστροφή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τρέχει με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που περίμεναν. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξαναδούμε όλα τα ζητήματα του προγραμματισμού και αξιοποίησης της ενέργειας τόσο σε επίπεδο χώρας αλλά και μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από αυτά που ακούσαμε στην εισήγηση και διαβάσαμε στη ΣΜΠΕ για τους υδρογονάνθρακες, προκύπτει ότι έχουμε ξεκινήσει ως χώρα μια προσπάθεια – σε επίπεδο έρευνας προς το παρόν αλλά με σκοπό να προχωρήσει ως το τέλος – με μια ταχύτητα όμως που θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο ελεγχόμενη. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, σε λιγότερα «οικόπεδα», με μικρότερες δαπάνες και με λιγότερα ρίσκα, σε μια περιοχή που ζει πολύ από τη φύση, τον τουρισμό και τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά της οφέλη. Επιπλέον, απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στη χώρα μας από έρευνα στη θάλασσα και μάλιστα σε μεγάλα βάθη των 4 χιλιομέτρων. Ακόμη, δίπλα από τα συγκεκριμένα «γήπεδα», στη βορειοανατολική τους πλευρά, βρίσκεται το μεγάλο ρήγμα που έχει δώσει και δίνει σεισμούς 6 και 7 ρίχτερ τις τελευταίες δεκαετίες. Χρειάζεται να γίνει μια προσέγγιση, εκτεταμένα, όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα και το ρήγμα, κάτι το οποίο δεν έγινε γιατί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν ήταν υποχρέωση. Τέλος, η μελέτη θέτει πολλά ζητήματα σχετικά με τους κινδύνους ατυχημάτων από διαρροές λόγω βλαβών. Γενικά υπάρχουν πολλά «κόκκινα» σημεία στα οποία πρέπει να προσέξουμε και ιδιαίτερα επειδή συμβαλλόμαστε με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες απαιτείται συνεχής δημόσιος έλεγχος.
Ναι στο DMS όχι στην «Πελοπόννησος Α.Ε.»
Στον τουριστικό τομέα, η Περιφερειακή Αρχή αφού αναλώθηκε για χρόνια σε εκθέσεις και «ταξιδάκια», αποφάσισε στο τέλος της θητείας της να στραφεί σε ένα σύστημα διαχείρισης (Destination Management System – DMS). Και έρχεται στο παρά πέντε να εισηγηθεί αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την αρχή, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο. Αναφερόμαστε στη διαχείριση της δράσης μέσω της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος Α.Ε.», την οποία μόνο η παράταξη της πλειοψηφίας μπορεί να παρακολουθεί αυτή τη στιγμή. Για αύριο κανείς δεν ξέρει. Κι επειδή εμείς νοιαζόμαστε και για το αύριο, ανεξάρτητα από το ποιοι θα βρίσκονται εδώ, θέτουμε τις ενστάσεις μας.
Κατ’ αρχάς, βλέποντας τα 6 υποέργα, τα 1.906.500 ευρώ που διατίθενται είναι μεγάλο ποσό. Από αυτά, το 1.535.000 ευρώ θα δοθεί στην «Πελοπόννησος Α.Ε.» και από το ποσό αυτό το 1,2 εκ. εκτιμάται ότι θα διατεθεί ούτε λίγο ούτε πολύ – χωρίς να εξηγηθεί ως συνήθως – για προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος. Ακόμη, προκειμένου να διασφαλιστεί η δουλειά της Αναπτυξιακής, δίνονται υπέρογκες αρμοδιότητες και ρόλοι στους φορείς που χειρίζονται τα υποέργα. Με τον τρόπο που παρουσιάζεται το έργο προκύπτει ότι ο σκοπός δεν είναι αυτός που βλέπουμε στα χαρτιά. Προφανώς θα καλυφθούν άλλες ανάγκες που δεν φαίνονται, μιας και όπως παρατηρούμε η μεγάλη κατανομή του ποσού στο 5ο υποέργο (το 1,2 εκ.) θα γίνει εφάπαξ, στο 100%, χωρίς να υπάρχει, όπως προβλέπεται σε όλες τις άλλες κατανομές, ποσοστιαία χρηματοδότηση ανά τμηματική παράδοση έργου.
Οδεύοντας προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και μιας και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από όλη την αντιπολίτευση, ζητάμε να περιοριστούν οι πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα υπέρ δράσεων μέσα από την «Πελοπόννησος Α.Ε.».
Αντίθετα η Περιφερειακή Αρχή, το τελευταίο διάστημα, κάνει έναν αγώνα δρόμου για την παραχώρηση όλο και περισσότερων έργων στην «Πελοπόννησος Α.Ε.». Είναι ό,τι πιο προκλητικό γίνεται στα πλαίσια της δημόσιας διαχείρισης μιας και συνεχίζει η Διοίκηση της Περιφέρειας να μας στερεί το δικαίωμα της ενημέρωσης και της συμμετοχής όσον αφορά τη διάθεση μεγάλων ποσών του Δημοσίου μέσα από την «Πελοπόννησος Α.Ε.». Στο τέλος τα αποτελέσματα θα είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
ο επικεφαλής Νίκος Πατσαρίνος