Επένδυση στους Μολάους από την αυστραλεζική Rockfire

Κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το δημόσιο μεταλλείο της περιοχής

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μια ακόμα επένδυση από αυστραλέζικη εταιρεία στην Ελλάδα -έπειτα από το εμβληματικό deal εξαγοράς του 49% της ΔΕΔΔΗΕ από τον κολοσσό της Macquarie- βρίσκεται επί θύραις, καθώς η εισηγμένη στο Λονδίνο, αλλά με… αυστραλέζικο διαβατήριο εταιρεία Rockfire Resources είναι η μοναδική που κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκμίσθωση του μεταλλείου των Μολάων στην Πελοπόννησο.

H μόνη δεσμευτική προσφορά

Όπως δήλωσε μιλώντας προς τη «Ν» ο Χρήστος Σκευάς, επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας Ελληνικά Ορυκτά -που «κατέβηκε» μαζί με τους Αυστραλούς της Rockfire στον διαγωνισμό- η κοινοπραξία έχει ενημερωθεί από το ΥΠΕΝ ότι ήταν οι μόνοι από τους τρεις αρχικώς ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά, η οποία και έχει γίνει αποδεκτή. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει να της αποσταλεί η σχετική απόφαση, ώστε να ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του μεταλλείου για περίοδο 30 χρόνων. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συναλλαγή για τη Rockfire, που αναδεικνύει ότι η χώρα μας είναι φιλική προς τις ξένες επενδύσεις, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι ο αυστραλέζικος όμιλος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως έδρα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε όλη την Ευρώπη» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σκευάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Rockfire, το Δ.Σ. της εταιρείας θεωρεί ότι το project των Μολάων είναι πολλά υποσχόμενο και διευρύνει το χαρτοφυλάκιο πολύτιμων μετάλλων της εταιρείας. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Rockfire, Gordon Hart: «Η εταιρεία μπορεί να αποκτήσει ένα σημαντικό κοίτασμα ψευδαργύρου σε μια χώρα που αποτελεί ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά να προσελκύσει επενδύσεις στον κλάδο πρώτων υλών και η χώρα έχει σύγχρονη νομοθεσία για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και δραστήρια μεταλλευτική βιομηχανία».

Η αυστραλέζικη εταιρεία προκάλεσε η ίδια την εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας με επιστολές της προς τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το κοίτασμα των Μολάων. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκτός από τη Rockfire ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και δύο ελληνικές εταιρείες, η ΜΕΤΕ που εδρεύει στη Φλώρινα και διαθέτει -μεταξύ άλλων- ένα κοίτασμα λιγνίτη στο Προσήλιο της Κοζάνης, ένα λατομείο χαλαζία στη Μελίτη της Φλώρινας, και η ΕΛΛΗΜΕΤ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΕ που είναι ο μεταλλειοκτήτης των οριστικών παραχωρήσεων χρωμίτη περιοχής Κοζάνης-Γρεβενών.

Η Rockfire διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τα ερευνητικά projects Lighthouse, Copper Dome και Copperhead στο Κουίνσλαντ. Το πρώτο έχει αποθέματα 208.000 ουγκιών χρυσού και σύμφωνα με την εταιρεία είναι ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο. Η περιοχή του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία έχει πλούσιο υπέδαφος σε χρυσό και εκεί παράγεται το 6% της παραγωγής χρυσού της ηπείρου.

Σημειώνεται τέλος ότι το κοίτασμα των Μολάων Λακωνίας που ανακαλύφθηκε σε συνέχεια ερευνών της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ- πρώην ΙΓΜΕ) τη δεκαετία του ‘80 και βρίσκεται στην παραχωρούμενη έκταση του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου περιέχει ψευδάργυρο, άργυρο, μόλυβδο και κάδμιο, δηλαδή μέταλλα με πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία.

Ναυτεμπορική