Επανέρχεται η Νάγια Γρηγοράκου για τους εποχικούς πυροσβέστες

«Εργασιακή ανασφάλεια για τους Εποχικούς Πυροσβέστες πενταετούς θητείας του Νομού Λακωνίας»

Την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα των 100 περίπου Εποχικών Πυροσβεστών πενταετούς θητείας του Νομού Λακωνίας, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν οριστικά στις 31/10/2024, φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι οι περίπου 100 Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας του Νομού Λακωνίας αποτελούν κρίσιμο τμήμα του Π.Σ. Λακωνίας, καθώς προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στο μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να ανταποκρίνεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά στα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών και κρίσεων.

Η Βουλευτής τονίζει ότι για τους Εποχικούς Πυροσβέστες πενταετούς θητείας της σειράς του έτους 2019 στις 31/10/2024 λήγει μετά από πέντε χρόνια οριστικά η σύμβαση τους και σημειώνει πως παρότι η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου Υπουργού, προτίθεται να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την εκ νέου κάλυψη των εν λόγω θέσεων, δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτόν, όπως για παράδειγμα τα όρια ηλικίας. Ως εκ τούτου σήμερα 2.500 Εποχικοί Πυροσβέστες

πενταετούς θητείας βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το εργασιακό τους μέλλον.

«Οι Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων κρίσεων, ειδικά κατά τις πιο απαιτητικές περιόδους του χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νάγια Γρηγοράκου, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών που λήγουν στις 31/10/2024.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Εργασιακή ανασφάλεια για τους Εποχικούς Πυροσβέστες πενταετούς θητείας του Νομού Λακωνίας.

Οι περίπου 100 Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας του Νομού Λακωνίας αποτελούν κρίσιμο τμήμα του Π.Σ. Λακωνίας, καθώς προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στο μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να ανταποκρίνεται πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά στα πολλαπλά μέτωπα δασικών και αστικών πυρκαγιών καθώς και άλλων κρίσεων, όπως τροχαία ατυχήματα και εκτεταμένες πλημμύρες. Επιπλέον η συσσωρευμένη εμπειρία τους, εξασφαλίζει ένα επίπεδο συνέχειας και σταθερότητας στο Σώμα, καθιστώντας τους πολύτιμο επιχειρησιακό κρίκο για την άμεση επέμβαση και διαχείριση κρίσεων.

Οι Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με εξάμηνες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως και πέντε συνεχείς αντιπυρικές περιόδους χωρίς την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως για τους 2.500 Εποχικούς Πυροσβέστες πενταετούς θητείας της σειράς του έτους 2019 στις 31/10/2024 λήγει μετά από πέντε χρόνια οριστικά η σύμβασή τους. Παρότι η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου Υπουργού, προτίθεται να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την εκ νέου κάλυψη των εν λόγω θέσεων, δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτόν, όπως για παράδειγμα τα όρια ηλικίας. Ως εκ τούτου σήμερα 2.500 Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το εργασιακό τους μέλλον.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας (27/9/2024) από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π., υποστηρίζεται ότι οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) – για τις οποίες έχουν

ήδη γίνει δύο διαγωνισμοί – είναι αδύνατο να απορροφήσουν το σύνολο των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών, παρότι αποτελούν την κύρια δεξαμενή για τη στελέχωσή τους.

Δεδομένου ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει σήμερα πάνω από 4.000 κενά σε προσωπικό, τα οποία επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Δεδομένου ότι Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας του Νομού Λακωνίας μετά την 31η Οκτωβρίου 2024 θα μείνουν άνεργοι με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Δεδομένου ότι οι Εποχικοί Πυροσβέστες πενταετούς θητείας με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων κρίσεων, ειδικά κατά τις πιο απαιτητικές περιόδους του χρόνου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ανανέωση των συμβάσεων των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών πενταετούς θητείας που λήγουν στις 31/10/2024;

2. Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή και των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών πενταετούς θητείας, στον νέο διαγωνισμό που έχετε ανακοινώσει πως θα προκηρυχτεί;

3. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να καλυφθούν τα οργανικά κενά που υπάρχουν σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου