Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάζεται η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Λευκάκια Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής , Σάββατο 5 Αυγούστου 2023,τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός ιερουργούντος του πρωτοπρεσβυτέρου π. Ελευθερίου Μίχου .
Πρόκειται για ένα μικρό και πανέμορφο εκκλησάκι, μόλις 6 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Το εκκλησάκι αυτό είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Μιχαήλ Καλαμαράς , ευχαρίστησε όλους που ήρθαν στα Λευκάκια και τίμησαν την εορτή .
Τα Λευκάκια (παλαιά ονομασία: Σπαιτζίκο) είναι πεδινό χωριό του Νομού Αργολίδας. Βρίσκεται στην διαδρομή προς το Τολό και απέχει πέντε χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Είναι χτισμένο πάνω σε πέντε γήλοφους, σε υψόμετρο από 5 έως 25 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, εν μέσω του μεγάλου πορτοκαλεώνα της περιοχής. Στην ανατολική πλευρά του χωριού, ευρίσκεται ο επιμήκης λόφος, Μακρυβούνι (από την οδό Ασκληπιού – Επιδαύρου, μέχρι την θάλασσα, στον Αργολικό Κόλπο), με μοναδική θέα στον κάμπο της Ναυπλίας.
Το χωριό είναι πεδινό, με υψόμετρο από 5 έως 25 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, το χωριό είχε πληθυσμό 903 κατοίκων. Υπάγεται στη δημοτική ενότητα Λευκακίων, του Δήμου Ναυπλιέων.
Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.
Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ’ 1-13, Μάρκου θ’ 2-12, Λουκά θ’ 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.
Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.
Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.