Απομονώθηκε και στη χώρα μας το στέλεχος ΒΑ.5 της παραλλαγής Omicron, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.
Σημειώνεται ότι η Ομικρον 5 εχει μεγαλυτερη μεταδοτικοτητα απο την Ομικρον 2 αλλα δεν φαινεται να προκαλεί βαρύτερη νόσο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει μια αύξηση στα κρούσματα, όπως συνέβη και στη Νότιο Αφρική.
Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 462 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 7 Απριλίου έως 5 Μαΐου.
Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Τετρακόσια τριάντα οκτώ από τα 462 δείγματα με στέλεχος Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%).
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.280 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.557 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).