Κατά πλειοψηφία, με 23 ψήφους των παρατάξεων Νίκα, Δέδε και του συμβούλου Νίκου Γκιλίτση, εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός
Την πρόταση καταψήφισαν 22 σύμβουλοι των παρατάξεων Τατούλη, Γόντικα, Πετράκου και οι σύμβουλοι Παναγιώτης Κάτσαρης και Δήμητρα Λυμπεροπούλου. Η περιφερειακή αρχή έκανε αποδεκτή πρόταση 10 σημείων της παράταξης Δέδε και παράλληλα αποδέχτηκε πρόταση του επικεφαλής των “Νέων Δρόμων” για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής τουριστικής προβολής. Η συζήτηση του θέματος ξεπέρασε τις 4 ώρες, ενώ για μια ακόμα φορά υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του προέδρου του Σώματος Μανώλη Σκαντζού και της συμβούλου Ντίνας Νικολάκου, όταν η τελευταία διέκοψε τον περιφερειάρχη. Ο πρόεδρος του Σώματος παραλίγο να τινάξει τη συνεδρίαση στον αέρα λέγοντας στην κ. Νικολάκου: “Εδώ δεν είναι πεζοδρόμιο”.
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας κατηγόρησε την τουριστική πολιτική της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, τονίζοντας ότι στην Πελοπόννησο αντιστοιχεί μόνο το 2,5% της πίτας των τουριστικών εσόδων. Είπε ότι παρέλαβε μια τουριστική ιστοσελίδα με… 90 φωτογραφίες, που είχε 1 χρόνο να ενημερωθεί. Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε επίσης λάθος την προσπάθεια επιβολής του ονόματος “Μυθική Πελοπόννησος”, ενώ υπάρχουν διασημότερες τοποθεσίες όπως η Επίδαυρος και η Σπάρτη.
Στη συνέχεια ο κ. Νίκας είπε ότι θα αξιοποιηθεί στον υπερθετικό βαθμό το διαδίκτυο, ενώ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μειωθεί η συμμετοχή σε εκθέσεις, είπε ότι δεν υπάρχουν εκθέσεις με απολογισμό. Ανέφερε ακόμη ότι οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες θα έρθουν με το 1/5 των 900.000 ευρώ που σκόπευε να διαθέσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, και ότι για το “Ironman” θα διατεθούν τα μισά από τα 160.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.
Μιλώντας ο περιφερειάρχης για την περσινή έκθεση που είχε διοργανωθεί μπροστά από το Διοικητήριο της Μεσσηνίας, είπε ότι από τη δαπάνη των 100.000 ευρώ τα μισά δόθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τέλος, απαντώντας σε σχετικά αιτήματα σχολίασε ότι το θέμα της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 είναι ξεχωριστό θέμα και ότι θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.
Απαντώντας στη “Νέα Πελοπόννησο” ο κ. Νίκας είπε ότι η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα ήταν αδύνατη χωρίς τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος από τη θέση του μετόχου της Aegean συνέβαλε τα μέγιστα για να γίνει ο αερολιμένας βάση της εταιρείας. Υπερασπίστηκε δε την πολιτική φήμη του Αρκά πολιτικού Δημήτρη Αβραμόπουλου, στον οποίο είχε επιτεθεί προηγουμένως ο κ. Τατούλης.
Ο επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου” Πέτρος Τατούλης δήλωσε υπερήφανος επειδή η δική του περιφερειακή αρχή καινοτόμησε, και υποστήριξε ότι την καινοτόμο πολιτική της την αναγνώρισαν όλες οι κυβερνήσεις. Χαρακτήρισε την Πελοπόννησο ως τον δυναμικότερο προορισμό της εικοσαετίας και είπε ότι η απόσπαση του 2,7% από την πίτα των τουριστικών εσόδων αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα, αφού το αντίστοιχο ποσοστό επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης άγγιζε μόλις το 0,6%. Είπε ότι σωστά η εθνική στρατηγική εστιάζει στην ψηφιακή προβολή και αναρωτήθηκε γιατί η περιφερειακή αρχή θα διαθέσει το 85% για εκθέσεις και εκδηλώσεις και μόνο το 15% στις νέες τεχνολογίες. Ανέφερε ακόμα ότι, επί των ημερών του, επικεφαλής των αντιπροσωπειών στις εκθέσεις ήταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ότι οι πολιτικοί είχαν επικουρικό ρόλο.
Ο κ. Τατούλης αμφισβήτησε όσους υποστηρίζουν ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναπτύχθηκε λόγω της Costa Navarino, λέγοντας ότι ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η χρηματοδότηση που αύξησε τα δρομολόγια από 8-9 σε 31. Και είπε ότι προσπάθησε δυο χρόνια να φέρει τους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες στην Πελοπόννησο, επειδή τους είχε κοροϊδέψει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο επικεφαλής των “Νέων Δρόμων” Γιώργος Δέδες σημείωσε ότι ενώ το πρόγραμμα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, δεν υπάρχει απολογισμός προκειμένου να εντοπιστούν τα λάθη ώστε να μην επαναληφθούν. Είπε ότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης περιφερειακής αρχής χωρίς να να βελτιώνει τις αρνητικές πτυχές, ενώ σχολίασε ότι δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1821. Τέλος, ο κ. Δέδες πρότεινε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για τον τουρισμό.
Ο περιφερειακή σύμβουλος της “Νέας Πελοποννήσου” Ντίνα Νικολάκου κατήγγειλε ότι το πρόγραμμα τουριστικής προβολής είναι αντίγραφο του αντίστοιχου προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας και το χαρακτήρισε “πολιτική απάτη”.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας είπε ότι ολοένα και λιγότερες λαϊκές οικογένειες μπορούν να κάνουν διακοπές και ότι ολοένα και λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντέχουν στον ανταγωνισμό.
Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή συνελήφθη για μια ακόμα φορά απροετοίμαστη και σχολίασε ότι δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι είναι μειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Επεσήμανε το έλλειμμα απολογισμού για το προηγούμενο πρόγραμμα και υποστήριξε ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή συνεχίζει το πρόγραμμα της προηγούμενης, ενώ προεκλογικά κατάγγελλε ότι η συμμετοχή σε εκθέσεις είναι… ταξιδάκια αναψυχής.
Η επικεφαλής της “Πράσινης Πελοποννήσου” Δήμητρα Λυμπεροπούλου επεσήμανε την ανάγκη η τουριστική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και υποστήριξε ότι τελείωσε ο μαζικός τουρισμός.
Ο επικεφαλής της “Ανταρσίας στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή” Παναγιώτης Κάτσαρης, αφού δήλωσε ότι συμφωνεί με το Νίκο Γόντικα για τον λαϊκό τουρισμό, ειρωνεύτηκε το στόχο για 12μηνη τουριστική περίοδο, λέγοντας ότι η μπόχα από τα πυρηνελαιουργεία θα διώξει τους χειμερινούς επισκέπτες.
Ελευθερία