Έναρξη εκδηλώσεων Πολιτιστικού Συλλόγου Κλαδά

«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»

Το 2024 σηματοδοτεί την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μια τραγωδία που οδήγησε στον εκτοπισμό χιλιάδων Κυπρίων, την διαίρεση του νησιού και την εξαφάνιση εκατοντάδων ανθρώπων.

Στα πλαίσια αυτής της επετείου ξεκίνησαν σήμερα, 14 Ιουλίου 2024 οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλαδά «Η ΚΕΛΕΦΙΝΑ» τιμώντας τα παλικάρια, τους ήρωες που «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι το 1974. Στα παλικάρια που αγωνίστηκαν, μέχρι τέλους για την υπεράσπιση της Κύπρου. Στους ανδρειωμένους που θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών και σ΄ αυτούς που αγνοούνται.

Τελέστηκε μνημόσυνο, στον ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Κλαδά από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλο, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατάθεσαν στεφάνι οι:

· Κρητικός Νεοκλής, βουλευτής Λακωνίας

· Γρηγοράκου Νάγια, βουλευτής Λακωνίας

· Βαλιώτης Βαγγέλης, πρώην Δήμαρχος – Δημοτικός Σύμβουλος

· Τσαφαράς Παναγιώτης, Πρόεδρος Κοινότητας Κλαδά

· Μιχαλάκος Δημήτριος, Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Λακωνίας

· Ισαάκ Κωνσταντίνα, εκπρόσωπος Κυπρίων

· Αλεξανδράκη Σταυρούλα, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κλαδά

Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο κ. Βλήτας Παναγιώτης, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου, Κύπριοι , κάτοικοι και φίλοι του χωριού μας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με το πιο κάτω πρόγραμμα:

Δευτέρα 15/7 | Ενοριακός Ναός Αγίου Δημητρίου Κλαδά 9.00 μμ: Προβολή επετειακού ντοκιμαντέρ στον προαύλιο χώρο του ναού

Τρίτη 16/7 | Δημοτικό Σχολείο Κλαδά (προαύλιο) 8.30΄ μμ -Χαιρετισμοί -Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Ανδρέα Βοσκό, Ομότιμο Καθηγητή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ μέρους της Επιτροπής για την καλλιέργεια και προώθηση των σχέσεων του ΕΚΠΑ με την Κύπρο (ΕΠΑΚ) και του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών (ΕΡΚΥΜΕ), του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. -Επετειακό χορόδραμα από τον Χορευτικό Όμιλο Πανεπιστημίου Κύπρου. -Ομιλία από τον δήμαρχο Δήμου Μόρφου, κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, με τίτλο «50 χρόνια εισβολής και κατοχής». -Δημοτικοί χοροί και τραγούδια της Κύπρου από τον Χορευτικό Όμιλο Πανεπιστημίου Κύπρου. -Ανακήρυξη του κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, Δημάρχου Μόρφου και του κ. Ανδρέα Βοσκού, Ομότιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ, σε επίτιμα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλαδά. -Παραδοσιακοί χοροί από την Πελοπόννησο, από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκινορράχης «Ο Πάρνων».

Τετάρτη 17/07 7.00 μμ: Αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης «Δεν ξεχνώ».

Εκκίνηση-τερματισμός: Δημοτικό Σχολείο Κλαδά.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 19 Ιουλίου, με ένα μουσικό αντάμωμα, στην κεντρική πλατεία Κλαδά.

Σας περιμένουμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου