Ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Δαβάκης: «Η μέχρι τώρα καθυστέρηση για να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου, οφείλεται ξεκάθαρα στην πληθώρα των διαδικαστικών ζητημάτων που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια»

Με αφορμή τη νέα τοποθέτηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Σπάρτης κ. Γιάννη Νικολόπουλου, σχετικά με τη χρονίζουσα κατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου, έχω να πω τα εξής:

Το ενδιαφέρον, η αγωνία αλλά και η πικρία του είναι απόλυτα δικαιολογημένες και συνέχουν φυσικά όλο τον νομικό κόσμο αλλά και τους απλούς πολίτες του τόπου μας.

Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη για μια ακόμη φορά να ενημερώσω για την κατάσταση σήμερα:

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του Παλαιού Πρωτοδικείου για την στέγαση των ΓΑΚ Λακωνίας.

Έχει δοθεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, 2η παράταση για την επικαιροποίηση της Mελέτης Εφαρμογής και των Τευχών Δημοπράτησης, προκειμένου μετά να ακολουθήσει ο διαγωνισμός της ανάδειξης του αναδόχου.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της Μελέτης Εφαρμογής του έργου από το μελετητικό γραφείο που την ανέλαβε και εστάλη στις 23 Ιουλίου σε ψηφιακή μορφή στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να εγκριθεί. Η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων τώρα την επεξεργάζεται, για να σταλεί αμέσως μετά στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων (Τ.Σ.Μ) προς έγκριση.

ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ότι θα τηρηθεί η ημερομηνία της 2ηςπαράτασης της σύμβασης – που λήγει στις 10.10.24 – για την επικαιροποίηση της Μελέτης Εφαρμογής και των Τευχών Δημοπράτησης, έστω και με κάποια χρονική απόκλιση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Η μέχρι τώρα καθυστέρηση για να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου, οφείλεται ξεκάθαρα στην πληθώρα των διαδικαστικών ζητημάτων που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας της φύσεως του συγκεκριμένου έργου, ως διατηρητέου μνημείου, αλλά και λόγω της καθυστέρησης στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Σπάρτης σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γής, δηλαδή η μετατροπή του από «Δικαστήριο» σε «Γενικά Αρχεία του Κράτους», κλπ, παλαιότερα.

ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ