Οι έμποροι δεν αγοράζουν εδώ και ένα μήνα περίπου, όμως οι ελαιοπαραγωγοί λόγω κόστους, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν μπιρ παρά τον κόπο τους, καθώς τα κόστη είναι πολλά.
Σύμφωνα με τον κ. Τάκη Ντανάκα, διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων έχει φρενάρει εδώ και ένα μήνα η αγορά του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πράξεις. Ο ίδιος εκτιμά πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποθέματα ελαιολάδου που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ισπανία, ήταν γύρω στους 100.000 τόνους υψηλότερα, από τα αρχικώς αναμενόμενα για την εποχή, γεγονός που… κούμπωσε τους εμπόρους.
Οι παραγωγοί καλύφθηκαν προσωρινά με τις τιμές των 3,60-3,65 ευρώ το κιλό προ μηνός και τώρα είναι στην αναμονή, μόλις πάρει μπρος η αγορά για να πουλήσουν, λέει στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του ΑΣ Πετρίνας Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Πουλάκος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας κ. Γιώργος Κόκκινος δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως στη Μεσσηνία η κάμψη της παραγωγής ελαιολάδου σε σχέση με πέρσι, ίσως να αγγίζει και το 40%, οι δε τιμές μέχρι την περασμένη Παρασκευή για τον παραγωγό, έπαιζαν στα επίπεδα των 3,25 με 3,30 ευρώ ανά κιλό, αλλά δε γίνονται πράξεις ιδιαίτερες και υπάρχει αναμονή από την πλευρά των αγροτών.
Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής στην Κρήτη, ακολουθώντας καλές πρακτικές για την διάθεση του ελαιολάδου του, πρόκειται να δημοπρατήσει 90 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας. Την ίδια στιγμή, ο ΑΣ Ελαιοπαραγωγών Σελίνου ανακοίνωσε πως για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, πλέον των 3,30 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο οξύτητας έως 0,3 αποδίδεται και ο αναλογούν ΦΠΑ.
Στην Κέρκυρα, φέτος, οι ελαιοπαραγωγοί έζησαν την χειρότερη δυνατή χρονιά, με τη μείωση παραγωγής από μια κανονική χρονιά να προσεγγίζει και το 90%. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ., Κώστας Λούβρος που κάνει εμπόριο ελαιολάδου, πέρσι καταγράφηκε υπερ-παραγωγή ελαιολάδου στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Λούβρο, μια καλή χρονιά το νησί δίνει παραγωγή της τάξης των 13.000 τόνων περίπου κι ενώ το 90% της ελιάς στην Κέρκυρα, αφορά την ποικιλία Λιανολιά. Όπως μας ανέφερε τέλος ο κ. Λούβρος, αυτή την περίοδο αγοράζει ελαιόλαδο έξτρα στα 3,70 και λαμπάντε στα 2,50.
Τέλος στη Λέσβο, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Στύψης, κ. Στρατής Σλουμάτης, φέτος η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι σε ποσότητα κατώτερη του αναμενομένου και δεν πρόκειται να περάσει τους 8.000 τόνους. Η συγκομιδή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα Μαρτίου. Όσον αφορά στις τιμές, όπως μας είπε ο κ. Σλουμάτης, στο νησί έχει αναπτυχθεί ανταγωνισμός και οι τιμές στα έξτρα αγγίζουν τα 3,50 ευρώ το κιλό, ο άσσος παίζει στα 2,60 με 2,90 ευρώ ανά κιλό, τα δε βιομηχανικά στα 2,20 με 2,30 ευρώ το κιλό. Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Στύψης διαθέτει ελαιόλαδο στο εξωτερικό, αλλά και στην εσωτερική αγορά.