Στο άτυπο Συμβούλιο Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη και στις ιδιαίτερες ανησυχίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που εκφράστηκαν στο πλαίσιο αυτού, εστιάζει η La Libre σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι χώρες του Νότου της Ευρώπης κάνουν έκκληση για βοήθεια».
Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο που είχε ως στόχο να υπάρξει ανταλλαγή των καλύτερων πρακτικών και να ταυτοποιηθούν τρόποι ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, απηύθυναν έκκληση για «ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη» στον τομέα του τουρισμού, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το ΔΝΤ προειδοποίησε σχετικά με το πόσο ευάλωτες είναι οι οικονομίες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, που κινδυνεύουν να μην γνωρίσουν φέτος την κοσμοσυρροή από τις χώρες του Βορρά, όπως είθισται. Πρόκειται για μία απειλή για τις οικονομίες τους, οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό.
Καθώς το Συμβούλιο έβαινε προς το τέλος του, οι τέσσερις αυτές χώρες και πέντε ακόμη (Γαλλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία) υπογράμμισαν σε μία κοινή δήλωση τη «στρατηγική σημασία» του τουριστικού τομέα και απηύθυναν έκκληση για ισχυρή στήριξη του σχεδίου αναβίωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Απριλίου και της αδυναμίας των ηγετών της ΕΕ να συμφωνήσουν στους όρους που θα συνοδεύουν τα εργαλεία αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, ανατέθηκε στην Επιτροπή η επεξεργασία ενός σχεδίου που θα μπορεί να αποσπάσει τη στήριξη και των 27 χωρών. Οι σχετικές προτάσεις αναμένονται εντός Μαΐου.
Οι εννέα Υπουργοί επέμειναν, επίσης, στην ανάγκη να θεσπιστούν κοινοί κανόνες για την κινητικότητα προκειμένου να διασφαλιστεί «ασφαλής και ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ χωρίς εμπόδια». Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εσωτερικά σύνορα παραμένουν κλειστά και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για το σταδιακό τους άνοιγμα.
Η Πρωθυπουργός του Βελγίου, Sophie Wilmès, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων (που δεν θα ξεκινήσει πριν τις 8 Ιουνίου) θα πρέπει να αξιολογηθούν αρκετά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών θερινών δραστηριοτήτων, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Tierry Breton, και ο Κροάτης Υπουργός Τουρισμού, Gari Cappelli, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να εργαστούν επί της ανάπτυξης εναρμονισμένων πρωτοκόλλων υγείας των 27 κ-μ. Στο περιβάλλον του Επιτρόπου Breton γίνεται λόγος για προώθησης σχετικών κανόνων στους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα περί τα μέσα Μαϊου προκειμένου να προετοιμαστούν για τη θερινή περίοδο. Ο Κροάτης Υπουργός υπενθύμισε ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του Ακαθάριστου Προϊόντος της ΕΕ και το 12% των θέσεων απασχόλησης, αλλά και ότι τα τρία τέταρτα των ταξιδιών που πραγματοποιούν οι πολίτες της ΕΕ είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης – τασσόμενος υπέρ της θέσπισης κοινών λύσεων για την αντιμετώπισης της κρίσης στον τουριστικό τομέα. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Πανευρωπαϊκή Ένωση Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων (ECTAA) στήριξε την έκκληση των Υπουργών για εναρμονισμένη λύση για την επιστροφή χρημάτων των τουριστικών πακέτων, συμπεριλαμβανομένων των vouchers (πιστωτικά – κουπόνια), καθώς η ισχύουσα Οδηγία δεν καλύπτει περιπτώσεις μαζικών ακυρώσεων αυτής της κλίμακας.
Έθνος