Μειωμένες ποσότητες ελαιολάδου, ακόμη και χαμηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεων, αλλά και προβλήματα με τις αποδόσεις, που μετατοπίζουν και τη συλλογή για ακόμη αργότερα, αναφέρουν διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών άφησαν κατά τόπους ακόμη ένα στίγμα, από τα πολλά που σημειώθηκαν φέτος στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η αγορά δεν δείχνει ακόμη να έχει βρει τον βηματισμό της.
Χαμηλές αποδόσεις και στην Ανατολική Μάνη φρενάρουν τη συλλογή
Αυξημένες τιμές και ζήτηση για την επιτραπέζια ποικιλία αναφέρονται και από τον γειτονικό Δήμο Ανατολικής Μάνης, όπου κι εκεί σημειώνεται μείωση όγκων για τις Καλαμών.
Υπάρχουν έμποροι στην περιοχή που πληρώνουν πολύ καλά, παίρνοντας ακόμη και άγουρες και ψιλά κομμάτια με 60-70 και 80 λεπτά, ενώ οι τιμές που ακούγονται για το 200άρι είναι στο 1,50-1,60 ευρώ, μεταφέρει ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Πετρίνας, Παναγιώτης Πουλάκος. Η οργάνωση συγκεντρώνει για λογαριασμό των παραγωγών επιτραπέζιες Καλαμών και φιλοδοξεί και φέτος να πιάσει υψηλές τιμές στην αγορά, καθώς προσανατολίζεται για μια πρώτη δημοπρασία εντός του Δεκέμβρη.
Στο ελαιόλαδο, από την άλλη, οι μειωμένες αποδόσεις έχουν φρενάρει τους παραγωγούς του δήμου, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, μετατοπίζοντας για αργότερα τη συγκομιδή. «Ανάλογα βέβαια με την ποικιλία έρχονται 6 με 7/1 και 8/1, γι’ αυτό σταμάτησαν να μαζεύουν εξηγεί, εκτιμώντας ότι σε 10-15 μέρες θα αρχίσει το φουλ της παραγωγής για τον συνεταιρισμό. Η οργάνωση αναμένει φέτος 300-400 τόνους παραγωγής χονδρικά, μία καλή χρονιά, όχι όμως στο επίπεδο του ’19-’20 που έπιασε τους 950 τόνους. Οι λίγες πρώτες ελαιοποιήσεις δείχνουν, βέβαια, πάρα πολύ καλή ποιότητα, αφού δεν υπάρχει και δάκος λόγω του καύσωνα, και οξύτητες κάτω των 3/10, συμπληρώνει.
ypaithros