Με την ελαιοκομική περίοδο να οδεύει προς το τέλος της, σε σταθερά επίπεδα κινούνται οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στο πλαίσιο βέβαια των διακυμάνσεων που χαρακτηρίζουν τη χρονιά λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η παραγωγή. Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι οι διαφορές στην τιμή που παρουσιάζονται στην κατηγορία των έξτρα παρθένων λόγω των διακυμάνσεων στις οξύτητες, ενώ δεν λείπουν και τα ζητήματα σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση, βάσει των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών.
Αναθέρμανση εμπορικού ενδιαφέροντος
Στη Λακωνία, φαίνεται να αναθερμάνθηκε κάπως το ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων, που με την έναρξη της ισπανικής ελαιοκομικής περιόδου είχε στραφεί προς την παραγωγή της ιβηρικής χερσονήσου. «Βλέπουμε ότι κινούνται λίγο καλύτερα από ό,τι έναν με ενάμιση μήνα πριν, που είχαν φύγει προς την Ισπανία», σχολίασε ο Γιώργος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ.
Στην τιμή των 3,50-3,60 ευρώ το κιλό πωλούνται σταθερά τα ποιοτικά έξτρα παρθένα της περιοχής, τριών γραμμών οξύτητας, ενώ τα λάδια 5-6 γραμμών λόγω των φετινών ιδιομορφιών μπορεί να κινούνται και στα 3 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον ίδιο. «Μέχρι στιγμής ό,τι είναι για πώληση φεύγει, κυρίως μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης, ενώ και η τιμή είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, διαφορετική φαίνεται η πορεία των λαδιών μεγαλύτερης οξύτητας, 5-6 γραμμών, τα οποία εμφανίζουν μία εμπορική δυσκολία, αφού αφορούν ποιότητα που έχει παραχθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε. «Αυτά τα βαριά λάδια μπορεί να έχουν και άλλα ελαττώματα, όπως αλλοιώσεις στα αρώματα και στη γεύση που προκλήθηκαν λόγω των προσβολών από δάκο και γλοιοσπόριο», εξήγησε.
Ύπαιθρος