Έκτακτο επίδομα το Πάσχα | Από τι θα κριθεί η χορήγησή του

Τα σενάρια που εξετάζονται

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κυρίως από το σκέλος των εσόδων, το ύψος της ανάπτυξης για το 2021, αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το επιπλέον πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, απέναντι στην υψηλό πληθωρισμό.

Στο οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και να μην δημιουργήσουν υψηλές προσδοκίες και αυτό διότι δεν θέλουν να θέσουν εν αμφιβόλω την δημοσιονομική σταθερότητα και βέβαια την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών, που αποτελούν το «διαβατήριο» για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που αποτελεί και βασική επιδίωξη, όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ««Θέλω από τους πρώτους μήνες του 2023 να έχουμε επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα».

Στον αντίποδα στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχει σχεδιασμός για στήριξη της κοινωνίας, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος στους ασθενέστερους «προφανώς είναι στις σκέψεις μας κι όπως σας έχω πει με ευθύτητα από την αρχή του έτους έχουμε μετρήσει τα πάντα».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον μήνα Φεβρουάριο και εφόσον αυτή είναι καλή, και εφόσον το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να βοηθήσουμε ευάλωτα νοικοκυριά».

Οι εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο θα είναι καλή και θα καλύψει, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό βαθμό, την υστέρηση έναντι του στόχου που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο.

Παράλληλα εκτιμήσεις κορυφαίου αξιωματούχου από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για ανάπτυξη το 2021 που θα υπερβεί τελικά το 8,5%.

Τα δύο παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι τελικά θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση ώστε να χορηγηθεί το επίδομα, που χρονικά τοποθετείται λίγο πριν από το Πάσχα.

Κάποια σενάρια θέλουν η κυβέρνηση να κινείται στην πεπατημένη, αυτή δηλαδή που ακολούθησε τα Χριστούγεννα, όταν και χορηγήθηκε έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι στο έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων είχαν συμπεριληφθεί και οι υγειονομικοί.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια σενάρια που θέλουν, το υπουργείο Οικονομικών να θεσπίσει και άλλες παραμέτρους, ώστε να γίνει ο εντοπισμός των νοικοκυριών που θα λάβουν το επίδομα. Και αυτό διότι επιδίωξη είναι, το μέτρο του επιδόματος, εφόσον προκριθεί τελικά, να είναι ιδιαίτερα στοχευμένο και να περιλάβει εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και όσων πλήττονται από την ακρίβεια.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Τέλος να σημειωθεί ότι όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί, η επιδότηση του αυξημένου κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

enikonomia