Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω του ιστότοπου esos.gr (εξειδικευμένος ιστότοπος σε θέματα νομοθεσίας για την παιδεία), την ολική αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και αφορά στις «συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ».
Αυτό το Σχέδιο Νόμου έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους που επανειλημμένα είχαμε εκφράσει από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της «Επιτροπής Γαβρόγλου» για τη μεθοδευμένη «απογύμνωση» της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο αποσπασματικό, που αναδιαμορφώνει άναρχα το πανεπιστημιακό τοπίο, δε συνιστά προϊόν διαβούλευσης ούτε λαμβάνει υπόψη του εκθέσεις αξιολόγησης και βιωσιμότητας.
Η μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη και η κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, απόρροια της κατάργησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, συνιστούν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξαγγελίας, μιας προειλημμένης απόφασης.
Οι εύσχημες προφάσεις που προβάλλονται όλο αυτό το διάστημα περί ανεπάρκειας και έλλειψης υποδομών και η μετατόπιση του συνολικού βάρους ευθυνών προς τους θεσμικούς φορείς, συνθέτουν το σκηνικό της επικείμενης αποψίλωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας Σπάρτης.
Περιμέναμε από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, με την ολοκλήρωση του έργου της Ειδικής Επιτροπής που είχε συσταθεί και πριν τη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου, να μας είχε ενημερώσει, όπως ανέφερε στην αρ. 150/08.01.2019 επιστολή του: «Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής ,θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων ώστε να εκφράσετε τις απόψεις σας».
Παρ΄όλα αυτά:
ΔΕΝ είχαμε καμιά ενημέρωση
ΔΕΝ κατέστη εφικτό να κλείσουμε ραντεβού με τον κ. Υπουργό, παρόλο που το έχουμε επιδιώξει αρκετές φορές
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ μέσω διαρροών
Εξ΄ αιτίας όλων των ανωτέρω:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη στάση αυτή του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου και τον καλούμε για μια ακόμα φορά να μας κλείσει το ραντεβού που από τις αρχές Δεκέμβρη 2018 έχει ζητηθεί από τους φορείς της Λακωνίας.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ τις ενέργειες αυτές ,επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ
ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ στην ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει εκφραστεί στο από 19 Δεκεμβρίου 2018 ψήφισμά του :
Ήτοι:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης:
• Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής Γαβρόγλου με αντικείμενο τον επανασχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των πανεπιστημιακών τμημάτων, που λειτουργούν στη Σπάρτη. Πρόταση, που έγινε χωρίς σχέδιο, χωρίς ακαδημαϊκό στόχο και αναστάτωσε την τοπική κοινωνία.
• Ανυποχώρητα εμμένει και παραμένει σταθερό στην ομόφωνη θέση του η οποία διατυπώθηκε στη σύσκεψη των θεσμικών φορέων- ενεργών πολιτών, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία της κας Αντιπεριφερειάρχη, να μην μετακινηθεί δηλαδή κανένα από τα ανωτέρω πανεπιστημιακά τμήματα, που λειτουργούν στην πόλη της Σπάρτης, όπως προβλέπει η πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής.
• Η Σπάρτη, προκειμένου να στηρίξει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τις συγκεκριμένες σχολές, έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους και έχει δημιουργήσει υποδομές πρότυπα, που εκτός των συγκεκριμένων τμημάτων, που λειτουργούν, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν και άλλες σχολές, που χρειάζονται για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
• Καλεί τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες και να καθοριστεί άμεσα το ραντεβού, που έχει ζητηθεί από τους φορείς της Λακωνίας.
• Η ηγεσία του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να αφουγκραστεί την αγωνία και τη θέληση της Τοπικής Κοινωνίας και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην πόλη μας αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση. Να σταματήσουν άμεσα οι οποιεσδήποτε συζητήσεις για αποσπασματικές μεταβολές, που χωρίς στρατηγική και κατεύθυνση υποβαθμίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Ιδιαίτερα τώρα που η χώρα και η ελληνική κοινωνία περνά τη μεγαλύτερη δοκιμασία, η διέξοδος από την κρίση, θα έλθει μέσα από την Παιδεία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή, τον κ.Γαβρόγλου να μας ακούσει και μην κατατεθεί στη μορφή που έχει διαρρεύσει, το Νομοσχέδιο.