Εκδήλωση στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, με θέμα το Λακωνικό Πορτοκάλι και τη Μεσογειακή Διατροφή

Μια λιτή εκδήλωση με θέμα το «Πορτοκάλι της Λακωνίας», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.
Ο διττός σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απονομή βραβείων και επαίνων σε σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO) και η διάχυση γνώσης για τη διατροφική αξία του πορτοκαλιού και τη μεσογειακή διατροφή γενικότερα.


Κεντρικός ομιλητής, ο Δρ Διατροφολόγος-Διαιτολόγος κ. Παναγιώτης Μπασουράκος, ανέπτυξε το θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τις Βιταμίνες», επεξηγώντας αναλυτικά την αξία των βιταμινών στη διατροφή, διαφωτίζοντας το φιλομαθές κοινό και, προτείνοντας διατροφικές συνήθειες βελτιωτικές της υγείας και της ποιότητας ζωής. Η κα Γεωργία Γιαννουλέα, MSc Χημικός, αφού τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιταμίνης C, εξήγησε τον τρόπο πειραματικού ποσοτικού προσδιορισμού της στον χυμό του πορτοκαλιού, διαδικασία τυπικού ελέγχου ποιότητας του χυμού σε κάθε οργανωμένο χημικό εργαστήριο. Η κα Αναστασία Τριτάκη, MSc Κοινωνιολόγος του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Ειδίκευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Μυστρά, παρουσίασε τις διατροφικές δράσεις και τάσεις του σχολείου αυτού, με παραστατικό τρόπο, ενώ πρόσφερε αρωματικά κουλουράκια πορτοκαλιού, παρασκευασμένα από τους μαθητές και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ). Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO) σε επίπεδο τοπικό, πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό, τα πειραματικά θέματα Χημείας, Βιολογίας και Φυσικής του τοπικού διαγωνισμού και η εξέλιξη της διοργάνωσης του προκριματικού διαγωνισμού στη Λακωνία, παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κα Ελένη Παλούμπα.

Στη συνέχεια, η διακριθείσα στον τοπικό διαγωνισμό για την EUSO τριμελής ομάδα του Γενικού Λυκείου Μολάων, αποτελούμενη από τους μαθητές Θεοφάνη Κούστα και Σταύρο Χριστιάνη και τη μαθήτρια Άννα Μοσχοπούλου, παρουσίασε με αξιοθαύμαστη επιδεξιότητα τη μέθοδο ποσοτικού προσδιορισμού της βιταμίνης C στον χυμό πορτοκαλιού, με απλά υλικά και σκεύη της κουζίνας. Τα παιδιά, με το πείραμα αυτό, απέδειξαν την υψηλή περιεκτικότητα του φυσικού χυμού πορτοκαλιού σε βιταμίνη C και, αντίστοιχα, τη μηδενική περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, εμπορικών ζαχαρούχων σκευασμάτων, αναψυκτικών … πορτοκαλί χρώματος.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή και τις διακρίσεις τους στον τοπικό προκριματικό διαγωνισμό για την EUSO.
Η ευγενική προσφορά εδεσμάτων με πορτοκάλι και χυμών πορτοκαλιού στους παρευρισκομένους, από ειδικευμένους επαγγελματίες της Σπάρτης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών (Α.Σ.Ε.Ε.) Αμυκλών Σπάρτης “ΛΑΚΩΝΙΑ”, ήταν μια ευχάριστη γευσιγνωστική εμπειρία: Η «πορτοκαλόπιτα» της Ζαχαροπλάστη-Αρτοποιού Εύας Αθανασιάδη από το καφενείο του Κ.Τ.Ε.Λ. Σπάρτης, τα εύγευστα «πορτοκαλοκούλουρα» και η ιδιαίτερα επιτυχημένη συνταγή «χοιρινό με πορτοκάλι και ελιές» του σεφ Νίκου Ζάβρα από το Οινομαγειρείο «Εν Χατίπι» καθώς και οι δροσεροί χυμοί πορτοκαλιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης “ΛΑΚΩΝΙΑ”, ενθουσίασαν τους παρόντες.


Στον πολλαπλά λειτουργικό χώρο του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού που κοσμεί την πόλη μας, ο τοπικός διαχειριστής του Μουσείου κ. Ιωάννης Μπαγιώκος και το προσωπικό, για μία ακόμη φορά φιλοξένησαν υποδειγματικά και υποστήριξαν άριστα τη διοργάνωση και την υλοποίηση του εγχειρήματος.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πατήρ Γεώργιος Σκοπαράντζος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Κωνσταντίνος Γιαννουλέας, ο διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης κ. Ιωάννης Κωστάκης, η διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Μυστρά κα Σωπιάδου, ο διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Σπάρτης κ. Ιωάννης Φραγκής, εκπαιδευτικοί όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ευαισθητοποιημένοι πολίτες του νομού Λακωνίας.