Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Καλοειδής

Θλίψη στη Λακωνία καθώς πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι απεβίωσε ο ομογενής και ευεργέτης Δημήτριος Καλοειδής. Μετά από μια χρόνια περιπέτεια με την υγεία του τελικά δεν τα κατάφερε και σήμερα κατέληξε.

Ο Δημήτριος Καλοειδής αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις κοινής εστίασης. Μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, έχουν ιδρύσει μια αλυσίδα εστιατορίων και εγκαταστάσεων οι οποίες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Στη Λακωνία έχουν κάνει δεκάδες δωρεές προς Συλλόγους και φορείς ενώ προχώρησαν και στην ανέγερση του Ξενοδοχείου Mystras Grand Palace Resort & Spa.

Ο Δημήτριος – Ηλίας Καλοειδής γεννήθηκε στην Πετρίνα Λακωνίας και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. το 1974.

Με την σύζυγό του, Γεωργία, έχουν προβεί σε δωρεές, ανάμεσα σε άλλα, στο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν το οποίο φέρει το όνομά τους, στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ, στην ιδιαίτερη τους πατρίδα.

Ο Δ. Καλοειδής ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης το 1955 από την ιδιαίτερη πατρίδα, σε ηλικία 21 ετών. Εφτασε στις ΗΠΑ μετά από 10 ημέρες, με το πλοίο «Olympia».

Εργάστηκε σε ανθοπωλείο στο Μανχάταν και μετά σε ένα μικρό εστιατόριο στο Μπρούκλιν, ως βοηθός σερβιτόρου. Το 1959 κατέφερε να ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο.

Η σύζυγός του Γεωργία έφτασε στις ΗΠΑ το 1963. Αν και ήταν Λακώνισσα με καταγωγή από το χωριό Βλαχιώτη, δεν γνωρίζονταν στον τόπο τους. Αλλά ήρθαν κοντά χιλιάδες μίλια μακριά και παντρεύτηκαν το 1974.

«Δεν αποκτήσαμε δικά μας παιδιά. Παιδιά μας είναι όλα τα παιδιά της Ομογένειας που έχουν ανάγκη», ανέφερε ο Δ. Καλοειδής, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Οσον αφορά στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Η Ελλάδα είναι ευλογημένη απ’ τον Θεό. Είναι διάσπαρτη με φυσικές ομορφιές και έναν ουρανό καταγάλανο. Αυτό όμως που την κάνει μοναδική είναι οι άνθρωποί της. Δεν γνωρίζω εάν ποτέ θα επιστρέψω μόνιμα, όμως σίγουρα κάθε χρόνο θα περνάω περισσότερο καιρό στην Ελλάδα».

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ν. ΒΕΡΟΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΟΕΙΔΗ.

Με θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση της εκδημίας του σπουδαίου ευεργέτη του τόπου μας Δημήτριου Καλοειδή.
Ο Δημήτριος Καλοειδής υπήρξε ένας ομογενής που έθεσε στόχο ζωής όχι μόνο την διάδοση και διάσωση του ελληνικού στοιχείου στην Αμερική όπου μετανάστευσε αλλά και την υποστήριξη και ενίσχυση της πατρίδας του με όποια μέσα διέθετε.
Ο Δημήτριος Καλοειδής, έζησε στη Νέα Υόρκη όπου και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον επιχειρηματικό χώρο. Παράλληλα, έδειξε έντονο φιλανθρωπικό ενδιαφέρον και πραγματοποίησε αναρίθμητες δωρεές, όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα και εκκλησία αλλά και σε οργανισμός και φορείς της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια τίμησε τη γενέτειρά του με την υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακή μονάδα που δημιούργησε στην περιοχή μας, πρόσφερε πολλές θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και έγινε ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία αντίστοιχων επιχειρήσεων στον τόπο μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στους οικείους. Θα τον θυμόμαστε για πάντα μέσα από το έργο του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας
Θεόδωρος Ν. Βερούτης

Μήνυμα του πρώην Δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Λάκωνα πατριώτη, Δημητρίου Καλοειδή, ευεργέτη του τόπου μας.
Η Λακωνία ,που τόσο αγάπησε ,με τις μνήμες της να τον συντροφεύουν όλα τα χρόνια στην ξενιτιά , δεν θα τον ξεχάσει ποτέ, όχι μόνο για τις ευεργεσίες του, αλλά για την καλοσύνη και την απλότητά του.
Με κόπο, αγώνα και σκληρή δουλειά κατάφερε μακριά από την πατρίδα του πολλά .
Η Λακωνία όμως, ήταν κομμάτι της ζωής του και προσπάθησε με πολλούς τρόπους να την βοηθήσει κάνοντας αξιοθαύμαστες δωρεές προς την εκκλησία και συλλόγους.
Το ήθος του, η συνέπεια, η επαγγελματικότητα και η παρουσία του στο χώρο του τουρισμού, αποτελούν ένα ξεχωριστό παράδειγμα.
Κατασκεύασε το ξενοδοχείο Mystras Grand Palace Resort & Spa στο Μυστρά, αλλάζοντας τα πάντα στο χώρο της διαμονής στη Σπάρτη.
Οι πράξεις του ήταν αξιέπαινες ,η στάση της ζωής του και η χαμηλών τόνων προσωπικότητά του, αποτελούν στοιχεία ενός ευγενούς ανθρώπου με αρχές και παράδειγμα προς μίμηση.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα ,που θα τον σκεπάσει.
Αιωνία του η μνήμη.
Ο Επικεφαλής της παράταξης
Ευάγγελος Βαλιώτης