Στην περιοχή μας, και συγκεκριμένα στην θέση Ξηροκάμπια της Δ.Κ Σκάλας έχει δρομολογηθεί με αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για όλη τη Λακωνία, μέσω προγράμματος σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Εν κρυπτώ, αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, την χωροθέτηση, την κατασκευή και την λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας σε μια ακατάλληλη περιβαλλοντικά τοποθεσία, η οποία βρίσκεται πάνω στο μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Νότιας Πελοποννήσου.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα έγγραφα και τις γνωματεύσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (Τμήμα Υδρονομίας και τμήμα χωρικού σχεδιασμού της Π.Ε Λακωνίας), η τοποθεσία που προορίζεται να γίνει το έργο είναι σε καρστικά-υδατοπερατά πετρώματα πάνω από τις πηγές του υπόγειου προστατευόμενου υδατικού συστήματος Σκάλας (GR300180A7), βρίσκεται σε απόσταση 430 μέτρων από την κοίτη του Ευρώτα και εντός ζώνης NATURA( GR2540003).
Η υλοποίηση του έργου αυτού, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μας και την αγροτική παραγωγή της περιοχή μας, καθώς το νερό που απορρέει από την περιοχή αυτή τροφοδοτεί τις βρύσες μας και ολόκληρο το κάμπο μας. Το κόστος κατασκευής του έργου αυτού, με βάση την σύμβαση που έχει υπογραφεί θα βαραίνει τους κατοίκους της περιοχής που θα συνεχίσουν να το χρυσοπληρώνουν και κατά την λειτουργία του, με βάση τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία αναμένεται να πενταπλασιαστούν. Ουσιαστικά, μας καλούν να πληρώσουμε για την καταστροφή μας και να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών.
Για όλα αυτά, καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να στελεχώσουν την επιτροπή, αγωνιζόμενοι από κοινού για:
• Να μην υλοποιηθεί το έργο αυτό (ΣΔΙΤ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ)
• Να μην επαναλειτουργήσει ο σταθμός ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση (Ξηροκάμπια) και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα απορρίμματα από το χώρο αυτό
• Την δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων από το δήμο μας (ή και σε συνεργασία με άλλους δήμους της περιοχής) με κρατική χρηματοδότησή, εποπτεία της χωροθέτησης από κρατικό οργανισμό (Δημ. Πανεπιστήμιο ή ΕΑΓΜΕ), δημόσιο χαρακτήρα λειτουργίας μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται: -Η υγεία των κατοίκων -Η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής -Το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες -Η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση σε ασφαλή κλειστά συστήματα και η ελαχιστοποίηση του υπολείμματος για ταφή.