Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 11,2%, και αυτοδυναμία της στην επόμενη Βουλή που θα αναδειχθεί από μια νέα εκλογική αναμέτρηση, καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Μarc για το Πρώτο Θέμα.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 31,2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι σταθερά σημαντική, ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης ανέρχεται στο 57,4%.
Τρίτο κόμμα στη δημοσκόπηση αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ, ενώ η επόμενη Βουλή σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης θα είναι πεντακομματική, κάτι που «ανοίγει το δρόμο» για αυτοδυναμία της ΝΔ με 160 βουλευτές. Aντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 71 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 25, και το ΚΚΕ με την Χρυσή Αυγή 22.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ σημειώνει 31,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, το ΚΙΝΑΛ 7,1%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΚΚΕ 6,2%, η Ένωση Κεντρώων 2,4%, Το Ποτάμι 2% η Ελληνική Λύση 1,9%, οι ΑΝΕΛ και η ΛΑΕ από 1,3%.
Επίσης, το 72,2% των πολιτών ζητεί να προκηρυχθούν εκλογές εάν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ μόλις 17,1% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μια κυβέρνησης με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους. Σε ποσοστό της τάξης του 59,7% οι πολίτες μάλιστα θεωρούν ότι η παρουσία του Πάνου Καμμένου είναι βλαπτική για την εικόνα της κυβέρνησης.
Από τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης προκύπτει ότι η παράσταση νίκης, που συνήθως δείχνει τον νικητή και σπρώχνει και μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων προς αυτόν, παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά υπέρ της ΝΔ. Η δε διαφορά ξεπερνά το 57,4% έναντι 55,5% τον Οκτώβριο.
Επίσης τα ίδια ευρήματα δείχνουν ότι μόνο το 24,5% των πολιτών εκτιμά πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις έναντι 47,9% που εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα και 22% που εκτιμά ότι θα μειωθούν ούτως ή άλλως. Ουσιαστικά τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί έναντι της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα του επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).
Υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που λέει «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.