Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, του Πολιτιστικού Κέντρου Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου, στη Σπάρτη, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), επιθυμώντας να διατηρήσει ανοιχτή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, εν όψει της έναρξης της κατασκευής των τριών, νέων, δημοσίων νοσοκομείων ΙΣΝ.
Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω ζωντανής σύνδεσης ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και με φυσική παρουσία ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΣΝ, κ. Πάνος Παπούλιας, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δωρεών του ΙΣΝ, κα. Ελιάννα Κονιάλη, καθώς επίσης από την κατασκευάστρια εταιρεία ΑΒΑΞ ΑΕ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ., κ. Αντώνης Μιτζάλης, ο Διευθυντής του Έργου, κ. Δημήτρης Χασάπης, και η Υποδιευθύντρια του Έργου από την Hill International, κα. Σύλβια Τσιτζιλώνη,
Στην εν λόγω συνάντηση παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα για το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, ενώ λύθηκαν και όλες οι απορίες των πολιτών αναφορικά με το εμβληματικό έργο, που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις υπηρεσίες Υγείας στη Λακωνία και όχι μόνο.
Ανάμεσα σε όσα σημαντικά ειπώθηκαν, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, κόντρα στη φημολογία που αναπτύχθηκε, το νέο νοσοκομείο θα ανήκει στο ΕΣΥ, θα είναι δημόσιο και η πρόσβαση των πολιτών σε αυτό θα είναι δωρεάν, όπως διαβεβαίωσε και ο κύριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του υπάρχοντος νοσοκομείου θα μεταφερθεί στο καινούργιο. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς είναι υποχρέωση και δέσμευση της Πολιτείας να προχωρήσει σε προσλήψεις τον 1ο, τον 3ο και τον 5ο χρόνο λειτουργίας του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ. Για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτόν τον τομέα, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πακέτο κινήτρων για τους γιατρούς, για τους οποίους θα αποτελεί ισχυρό θέλγητρο και το ίδιο το νοσοκομείο, το οποίο θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Επιπλέον, σημαντική ήταν η ενημέρωση από τον κύριο Θεμιστοκλέους για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου που οδηγεί στο Νοσοκομείο, την οποία επίσης θα αναλάβει η Πολιτεία, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η διαβεβαίωση ότι το Νοσοκομείο Μολάων θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.
Ανδρέας Δρακόπουλος: «Δεν ακυρώσαμε ποτέ το έργο – Λάβαμε προσφορές 100 εκατ. ευρώ πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό»
Καίρια ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος ανέφερε εισαγωγικά ότι στα 28 χρόνια λειτουργίας του το ΙΣΝ έχει προχωρήσει σε δωρεές 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 130 χώρες. Περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Φτιάχνουμε το νοσοκομείο για να το παραδώσουμε στην κοινωνία και όχι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είμαστε απλώς θεματοφύλακες του έργου. Μόνο με συνεργασίες μπορούν να γίνουν τέτοια έργα και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν δουλέψει πολύ καλά στην Ελλάδα, τόνισε στις δηλώσεις του ο Ανδρέας Δρακόπουλος.
Σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ακυρώθηκε το έργο, παρά μόνο η διαδικασία του διαγωνισμού, καθώς οι προσφορές που έδωσαν οι εταιρείες είχαν διαφορά 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό.
Όταν φτιάχνεις ένα νοσοκομείο δεν μπορείς να σκέφτεσαι πώς θα βγάλω περισσότερα χρήματα, ανέφερε με έμφαση, επαινώντας την εταιρεία ΑΒΑΞ, η οποία μοιράστηκε το όραμα του ΙΣΝ. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Renzo Piano, τους τοπικούς φορείς, το αρμόδιο Υπουργείο και τον κύριο Θεμιστοκλέους, τον οποίο χαρακτήρισε παράδειγμα πολιτικού, αλλά και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος συνεισέφερε ουσιαστικά στην Πρωτοβουλία για την Υγεία.
Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ
Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ | Όλες οι λεπτομέρειες
Με όραμα τη δημιουργία ενός νοσοκομείου που θα βρίσκεται μέσα στη φύση, θα δημιουργηθεί ένα αισθητηριακό πάρκο ως αναπόσπαστο κομμάτι της υποδομής του νοσοκομείου, προσφέροντας διέξοδο από την πίεση των εγγενώς απαιτητικών καθημερινών λειτουργιών ενός νοσοκομείου. Το αισθητηριακό πάρκο, οι κήποι και τα δέντρα θα ενισχύσουν τη σχέση ανάμεσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις και το φυσικό περιβάλλον, με σκοπό τη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Το προσωπικό του νοσοκομείου, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους θα απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού φωτός και την ανοιχτή θέα προς τα βουνά, το άφθονο πράσινο και την ομορφιά του λακωνικού τοπίου.
Για την επίτευξη των βέλτιστων ποιοτικών και λειτουργικών προδιαγραφών του έργου και τη διασφάλιση της αδιάκοπης παροχής ιατρικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής, απαιτείται η μετακίνηση ορισμένων λειτουργιών του υφιστάμενου νοσοκομείου, για να προχωρήσει η κατεδάφιση τμήματος του, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Βάσει προτάσεων του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, οι χειρουργικές αίθουσες, το τμήμα κεντρικής αποστείρωσης, η κλινική COVID-19 και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, ο αξονικός τομογράφος, τα εργαστήρια και οι διοικητικές υπηρεσίες μεταφέρονται στην πτέρυγα του νοσοκομείου που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι την παράδοση του νέου νοσοκομείου το 2025. Το υφιστάμενο νοσοκομείο θα κατεδαφιστεί πλήρως και οι διαμορφωμένοι χώροι θα επεκταθούν και θα αναδιαμορφωθούν με την παράδοση και την έναρξη λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ.
Ακολουθώντας τις αυστηρές περιβαλλοντικές αρχές που εφαρμόζονται σε κάθε ένα από τα νέα νοσοκομεία στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλίσει την Πλατινένια πιστοποίηση LEED και να πετύχει ένα σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, που μπορεί εν δυνάμει να το καταστήσει ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία της κατηγορίας του. Οι νέες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών, τη βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση του νοσοκομείου, καθώς και τη συνεργασία με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας για τη συνεχιζόμενη παροχή φροντίδας σε ασθενείς.
Η ανάπτυξη του νοσοκομείου βασίζεται σε μία ανοικτή, διαφανή διαδικασία σε συνεργασία με πλήθος φορέων και ομάδων, που διεξάγεται καταρχάς από το ΙΣΝ και την Ομάδα Μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) και το υφιστάμενο νοσοκομείο. Οι απόψεις του προσωπικού του νοσοκομείου λαμβάνονται υπόψη σε κάθε φάση σχεδιασμού, ενώ οι ανοιχτές συναντήσεις που διοργανώνονται με την τοπική κοινωνία, δύο φορές τον χρόνο από το ΙΣΝ στη Σπάρτη, παρέχουν το ιδανικό πλαίσιο για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού και την ενσωμάτωση των απόψεων τους στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του νοσοκομείου.
Info
Μη – Ιατρική Υποστήριξη & Εγκαταστάσεις
Κέντρο Εκπαίδευσης & Σχολείο
Καφετέρια & Εστιατόριο
Σταθμοί Εργασίας & Γραφεία
Ιατρική Υποστήριξη
Διαγνωστικά Εργαστήρια
Φαρμακείο
Κεντρική Αποστείρωση
Νεκροτομείο
Διαγνωστικά Εργαστήρια Βιολογικών Απεικονίσεων
Μαγνητικός Τομογράφος MRI (3T)
Αξονικός Τομογράφος CT X‐ray
Υπέρηχοι Μαστογράφος (3D)
Μέτρηση οστικής πυκνότητας Επεμβατική Ακτινολογία/ Καρδιολογία
Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (Τ.Ε.Ι)
Εξεταστήρια: 16
Σταθμοί Αιμοκάθαρσης: 18
Τμήμα Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης
Ημερήσια Νοσηλεία
Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας: κλίνες 10
Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας: κλίνες 6
Χειρουργικό / Επεμβατικό Τμήμα
Χειρουργεία: 6
Χειρουργείο μικρών επεμβάσεων: 1
Ενδοσκοπήσεις: 1
Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.)
Θαλαμίσκοι: 12
Ελικοδρόμιο