Δήμος Σπάρτης | Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος

Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την ερχόμενη Κυριακή

Στο δεύτερο γύρο θα λύσουν τις «εκλογικές» διαφορές τους η Ντία Τζανετέα και ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, καθώς ο συνδυασμός «Σπάρτη Νέα Πορεία» κατέγραψε ποσοστό 33,51% και η παράταξη «Σπάρτη Μαζί» 30,26%.

Η διαφορά σε απόλυτους αριθμούς ψήφων είναι 615, καθώς η ομάδα της Ντίας Τζανετέα συγκέντρωσε 6.336 ψήφους, ενώ αυτή του Μιχάλη Βακαλόπουλου 5.721.

Βαρόμετρο για την ερχόμενη Κυριακή θα αποτελέσουν οι ψηφοφόροι των παρατάξεων Βαλιώτη και Κανελλοπούλου, καθώς η Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης απέσπασε 2.936 ψήφους και ο συνδυασμός «Σπάρτη Μπροστά» 2.280. Φυσικά, σε μία τέτοια αναμέτρηση που προμηνύεται θρίλερ, δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα οι 1.024 ψήφοι της παράταξης Δούκα και οι 610 της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Δημήτρη Αρφάνη.

Η Ντία Τζανετέα κατάφερε να πάρει την πρωτιά σε 4 από τις 7 Δημοτικές Ενότητες (Θεραπνών, Μυστρά, Σπαρτιατών και Φάριδος), ο Βαγγέλης Βαλιώτης στις 2 (Οινούντος και Πελλάνας) και ο Μιχάλης Βακαλόπουλος στη 1 (Καρυές). Βάσει των αποτελεσμάτων, η  παράταξη «Σπάρτη Νέα Πορεία» αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους αν αναλογιστεί κανείς ότι Θεραπνές, Μυστράς, Σπάρτη και Φάριδα αποτελούν ισχυρές Δημοτικές Ενότητες. Η παράταξη «Σπάρτη Μαζί» πέτυχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή της Σπάρτης, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος των υπολοίπων περιοχών, όπου δεν κατάφερε να «χτυπήσει» την πρωτιά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σημαντικό αριθμό ψήφων έλαβε και η παράταξη Κανελλοπούλου στη Σπάρτη, ξεπερνώντας τις 1.300, οι οποίες θα διαδραματίσουν ουσιώδη ρόλο στο δεύτερο γύρο των εκλογών της λακωνικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, ερωτηματικό αποτελεί η κατεύθυνση που θα αποφασίσουν να πάρουν οι ψηφοφόροι του Πέτρου Δούκα.

Ουδείς μπορεί να αγνοήσει το τεράστιο, για τα δεδομένα του δήμου Σπάρτης, ποσοστό αποχής, το οποίο ξεπέρασε το 60% και φυσικά, καλούνται σε λίγες ημέρες να ερμηνεύσουν και να διαχειριστούν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι Ντία Τζανετέα και Μιχάλης Βακαλόπουλος σημείωσαν επισφαλή ποσοστά μεταξύ 30% – 33%, νικητής θα αναδειχθεί εκείνος που θα καταφέρει να πετύχει συναινέσεις κι ευρύτερες συνεργασίες …