Η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Είναι αποτέλεσμα της διαιώνησης της ανισότητας των φύλων, οριζόντια και αταξική ενώ αυξάνει δυσανάλογα τον κίνδυνο έκθεσης σε πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχει κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής της. Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, συγκρούσεων και κλιματικών καταστροφών. Στην Ελλάδα, από την αρχή του 2021 έχουμε ήδη 13 γυναικοκτονίες, 13 γυναίκες θύματα κακοποιητικών σχέσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του UN Women, μόνο 1 στις 10 γυναίκες θα απευθυνόταν στην αστυνομία για βοήθεια.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ενώνουν τη φωνή τους με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και άλλους φορείς που χρηματοδοτούνται από τα EEA Grants σε μια δράση ευαισθητοποίησης, φωτίζοντας το κτήριο του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής «A Step Forward» με πορτοκαλί φωτισμό. Εκεί φιλοξενούνται και προστατεύονται γυναίκες και μητέρες με τα παιδιά τους, κατά την περίοδο εξέτασης της αίτησης ασύλου τους, αρκετές εκ των οποίων έχουν υποστεί έμφυλη βία.
Ταυτόχρονα, το video των Γιατρών του Κόσμου στα social media, δίνει φωνή στις φιλοξενούμενες του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής «A Step Forward» αναδεικνύοντας τις καθημερινές ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω του φύλου τους.
Με αφορμή την ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τους Γιατρούς του Κόσμου προκειμένου να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Διαμονής «A Step Forward». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η επίσκεψή του είναι μια συμβολική πράξη υποστήριξης του ανθρωπισμού και της ισότητας και σημείωσε πως η θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” καθώς και η εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου είναι υποχρέωση της πολιτείας. Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Χαρά Τζιουβάρα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης και υποστήριξης προστατευτικών δομών για γυναίκες επιζήσασες έμφυλης βίας καθώς και στη σημασία της προώθησης της ισότητας των φύλων μέσα από στοχευμένες δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης με σεβασμό στη διαφορετικότητα.