Κε Περιφερειάρχη,
Όπως είναι γνωστό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι οι επιπτώσεις από την διάβρωση των ακτών, που σε πολλές περιοχές απειλεί να καταστρέψει ολόκληρες ακτογραμμές.
Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος από κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές είναι αποσπασματική, αφού δεν έχει εκπονηθεί καμία ολοκληρωμένη μελέτη, που να αντιμετωπίζει συνολικά το φαινόμενο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αιτίες του έχουν να κάνουν με ανθρώπινες παρεμβάσεις, αυθαίρετες κατασκευές, πρόχειρα έργα κλπ.
Έχουν δοθεί πολλά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια για διάφορα αποσπασματικά υποέργα παρέμβασης και αποκατάστασης σε μεμονωμένα σημεία, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η μεμονωμένη αντιμετώπιση ενός διαβρωμένου τμήματος, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την πάροδο μερικών ετών στα όμορα τμήματα του παράκτιου μετώπου.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διάβρωσης των ακτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που προκαλεί εκτός από περιβαλλοντική καταστροφή, κινδύνους και μεγάλη ανησυχία για τους κατοίκους της περιοχής, εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του τέως δήμου Ασίνης στην Π.Ε. Αργολίδας.
Το φαινόμενο έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια αφού δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση, με συνέπειες τη μείωση του πλάτους των παραλιών, την ένταση πλημμυρικών φαινομένων, τη μείωση χώρου αναψυχής και τουρισμού, την καταστροφή θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τον κίνδυνο καταστροφής υποδομών, κοινωφελών δικτύων ύδρευσης και περιουσιών των κατοίκων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της παραλίας Κάντια του Ναυπλίου όπου παρατηρείται από χρόνια και συνεχίζεται αδιαλείπτως καταστροφική διάβρωση, που οδηγεί σε αλλοίωση και σταδιακή εξαφάνιση της αμμώδους παραλίας.
Στο πρόβλημα αυτό συνέβαλε η αυθαίρετη και παράνομη κατασκευή προβλήτας μπροστά από το ξενοδοχείο Kandia’s Castle στην παραλία της Κάντιας από τσιμέντο και ογκόλιθους, που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως προβλήτα, λόγω ακαταλληλότητας της κατασκευής της, αλλά ως αμμοκράτης για την δημιουργία εκτεταμένης παραλίας έμπροσθεν του ξενοδοχείου, κατασκευή η οποία παραμένει έως σήμερα, παρότι έχουν πλέον αρθεί οι άδειές της από το 2018 και έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Κατεδάφισης από τον Μάρτιο του 2020.
Πέρα από αυτό, συνολικά η παραλιακή ζώνη της περιοχής παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:
– Τι μέτρα θα πάρετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, που απειλεί συνολικά την παράκτια ζώνη της περιοχής του Ναυπλίου, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στη ζωή των κατοίκων, των μικρών επαγγελματιών και των επισκεπτών, σε μια από τις πιο γνωστές και με μεγάλη επισκεψιμότητα παραλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως είναι η παραλία της Κάντια;
– Είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής αρχής να αξιοποιήσει όλα τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ., ΕΣΠΑ, ΠΔΕ μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης) και να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά η διάβρωση των ακτών σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, με βάση ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες και αντίστοιχα έργα και όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γόντικας
Γιάννης Κελλάρης