Διαρκής αγώνας για Ταμπέλα Γεωργιτσίου στον δρόμο Λεύκτρο-Σπάρτη

Άρθρο του δικηγόρου Χρήστου Ηλ. Τσίχλη

Με την κατάθεση ολοκληρωμένων αιτημάτων στην Βουλή, στο υπουργείο υποδομών, στο υπουργείο εσωτερικών, στην εταιρεία Μορέας Α.Ε. και στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιανων Λακεδαίμονος, δικηγόρος Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, εκ μέρους του Συνδέσμου των εν Αττική Γεωργιτσιάνων, διεκδικεί την τοποθέτηση σήμανσης που θα αναγράφει το χωριό Γεωργίτσι ,στην έξοδο Λογκανικου του δρόμου Λεύκτρο- Σπάρτη. Το Γεωργίτσι αποτελεί πλέον τουριστικό χωριό που ξεχωρίζει, με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, με πούλμαν επισκεπτών κάθε Σαββατοκύριακο, εγγεγραμμένο στην πλειονότητα των τουριστικών πρακτορείων της Αθήνας ως ορεινός προορισμός και λόγω της ελλείψεως σήμανσης που αναγράφει το Γεωργίτσι, οι επισκέπτες αναγκάζονται να κάνουν ένα επιπλέον περιττό κύκλο- μία επιπλέον περιττή διαδρομή, φτάνοντας στην Σπάρτη και μετά γυρίζουν πίσω, αφού διαπιστώσουν το σφάλμα. Αποτελεί το μοναδικό χωριό που δεν διαθέτει σήμανση επί του ανωτέρω δρόμου. Μικρότερα χωριά , διαθέτουν σήμανση, αλλά το Γεωργίτσι ως χωριό των Αεροπόρων (πρώτοι πεσόντες Αεροπόροι για λογαριασμό της πατρίδας) και για χρόνια έδρα δήμου του ιστορικού Δήμου Πελλάνης, δεν διαθέτει σήμανση επί του ως άνω δρόμου ταχείας κυκλοφορίας. Αποτελεί ντροπή, το χωριό που διέθετε το ιστορικό σχολαρχείο της περιοχής, το χωριό που διέμενε για μεγάλο διάστημα η μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που διέμενε ο Παπαφλέσσας, το χωριό των πρώτων πεσόντων ηρώων Αεροπόρων, του καλλιτέχνη Πέτρου Ρούμπου, του καλλιτέχνη Φαίδωνα Γεωργίτση, το χωριό της οικογένειας Πατρονικόλα( Ωνάση), το χωριό από το οποίο κατάγονται γνωστοί επιχειρηματίες που τιμούν την πατρίδα μας, το χωριό του πρώτου Δημάρχου Πελλάνης αγωνιστή Παναγιώτη Παπαθανασόπουλου, των μετέπειτα μακροβιότερων δημάρχων της περιοχής Αθανασίου Γκουζούλη και Διονυσίου Αλούπη, το για πολλά χρόνια κεφαλοχώρι της περιοχής με αστυνομικό τμήμα για την ευρύτερη περιοχή, Ειρηνοδικείο, δασαρχείο, ημιγυμνάσιο, ταχυδρομείο, συμβολαιογραφείο, κέντρο ΟΤΕ, το νυν αναπτυσσόμενο τουριστικά Γεωργίτσι: να μην διαθέτει σήμανση επί του δρόμου Λεύκτρο – Σπάρτη. Το αίτημα έχει ως εξής:
Η εταιρεία Μορέας Α.Ε. προ ολίγων ετών, παρέδωσε στην κυκλοφορία, το μεγαλύτερο έργο για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τον νέο αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας Λεύκτρο- Σπάρτη. Ο δρόμος αυτός διέρχεται από την δημοτική ενότητα Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης. Η τοπική Κοινότητα Γεωργιτσίου του Δήμου Σπάρτης, αποτελεί το μοναδικό τουριστικό χωριό της συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας, για το οποίο δεν υφίσταται σήμανση- ταμπέλα που αναγράφει το χωριό Γεωργίτσι, εντός του ως άνω αυτοκινητόδρομου, με συνέπεια τουρίστες και επισκέπτες να διαμαρτύρονται έντονα ότι φτάνουν στην Σπάρτη και ψάχνουν το Γεωργίτσι. Αφού ενημερωθούν ότι το Γεωργίτσι βρίσκεται πιο πριν, αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω, έχοντας κάνει έναν άσκοπο κύκλο, μία άσκοπη επιπλέον διαδρομή που οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη σήμανσης. Αυτό έχει όμως, ως συνέπεια, το Γεωργίτσι να χάνει τουρίστες, επισκέπτες , την δυσφήμιση της Λακωνίας ως ανοργάνωτης περιφερειακής ενότητας και η εταιρεία Μορέας Α.Ε. να επιδεικνύει μεροληπτική συμπεριφορά εις βάρος μονάχα του Γεωργιτσίου, αφού τα υπόλοιπα χωριά αναγράφονται κανονικά με σήμανση εντός του αυτοκινητόδρομου. Το Γεωργίτσι διαθέτει ξενοδοχεία, σύγχρονα καταστήματα, φαράγγια, τουριστικά πάρκα, μονοπάτια, την ιστορική Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία όπου διέμενε ο Παπαφλέσσας, συνδέει την Λακωνία με την Μεσσηνία μέσω Ταϋγέτου και διαθέτει ιστορία, αφού είναι γνωστό πανελλαδικά ως το χωριό των Αεροπόρων. Στο επάνω μέρος του χωριού, βρίσκεται το μνημείο των αεροπόρων και στην είσοδο του χωριού, το μαχητικό αεροσκάφος F 104 ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στους υπέρ πατρίδος πεσόντες αεροπόρους μας.
Ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης έδωσε το προβάδισμα στα μητρώα των ελλήνων αξιωματικών που έπεσαν στο ηρωικό έπος του 1940 και στις 20-4-1941 με βασιλικό διάταγμα τού απονεμήθηκε ο Σταυρός του Ιπτάμενου για την εξαιρετική τόλμη. Ο ανθυποσμηναγός Γρηγόριος Πετράκης έλαβε εύφημο μνεία και του απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός από το Γ’ Σώμα Στρατού. Ο επισμηναγός Νικόλαος Σκρουμπέλος έλαβε το 1946 το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και με βασιλικό διάταγμα τού απονεμήθηκε ο Σταυρός Ιπτάμενου.
Εν κατακλείδι, ζητούμε την άρση της αδικίας, της μεροληπτικής συμπεριφοράς μονάχα ως προς το ιστορικό Γεωργίτσι και την υλοποίηση της απαίτησης κατοίκων, τουριστών και επισκεπτών , με την τοποθέτηση σήμανσης που θα αναγράφει το Γεωργίτσι, στην έξοδο Λογκανίκου του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο- Σπάρτη, ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να πραγματοποιούν μία επιπλέον περιττή διαδρομή λόγω ελλείψεως σήμανσης. Το Γεωργίτσι δεν είναι μονάχα ιστορικό χωριό, αλλά και ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικά, αποτελώντας εξαίρεση.

 

*Οι απόψεις που δημοσιεύονται εκφράζουν το συντάκτη κάθε άρθρου και δεν αποτελούν συμπεράσματα ρεπορτάζ ή τοποθέτηση της ιστοσελίδας.