Διαμαρτυρία Εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου

Όλα όσα συζητήθηκαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή

Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Πελοποννήσου πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στις 13:30 το μεσημέρι εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. επτά Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. τεσσάρων νομών της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, εκφράζοντας την αγωνία των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων/κηδεμόνων των νηπίων και των μαθητών/τριών, όπως αυτές έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα τόσο μέσω των Συλλογικών τους οργανώσεων όσο και μέσω συναντήσεων με τα πρωτοβάθμια σωματεία σε κάθε νομό, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας παρέδωσαν στον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Δημήτριο Οικονομόπουλο ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλεται η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για εκτεταμένες συγχωνεύσεις/συμπτύξεις ακόμα και καταργήσεις τμημάτων και την υποβάθμιση κυρίως των πολυθέσιων σχολικών μονάδων για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση και με αυτόν τον επιτακτικά αυταρχικό τρόπο στα χρονικά της ελληνικής εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με το ψήφισμα αλλά και κατά την ομολογουμένως γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε την κατάθεσή του, ανάμεσα στους Προέδρους και τα Μέλη των Συλλόγων με τον Περιφερειακό Διευθυντή, εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία για τη βίαιη δημιουργία συγχωνευμένων τμημάτων 25 μαθητών/τριών και νηπίων στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία, κεντρικά από το Υπουργείο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιπτώσεις ειδικών μαθησιακών αναγκών που επέβαλαν τον διαχωρισμό των τμημάτων. Παράλληλα αναδειχθήκαν οι επιμέρους σοβαρές συνέπειες της πολιτικής αυτής απόφασης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής και τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία την άμεση ανάκληση των συγχωνεύσεων – συμπτύξεων τμημάτων, την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς τόσο στη Γενική Αγωγή, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό των σχολικών μονάδων και τον Υπηρεσιακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης, όσο και στον Ειδική Αγωγή, τα Τμήματα Ένταξης και την Παράλληλη Στήριξη, καθώς και τη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών/τριών και νηπίων ανά τάξη/τμήμα. Τέλος ζήτησαν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με την εκπαιδευτική κοινότητα για τα όλα σοβαρά ζητήματα που διαχρονικά ταλανίζουν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π.Ε. & Δ.Ε. Πελοποννήσου αντέκρουσε τα αιτήματα και τα επιχειρήματα των Σωματείων επικαλούμενος τη νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα που τέθηκαν.

Από τα Δ.Σ. των Συλλόγων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ «Ο ΠΛΗΘΩΝ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΜΟΛΑΩΝ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΣΙΚΥΩΝΑΣ – ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ