Δαβάκης προς Πρύτανη: Γιατί ζητάτε να φύγει η Νοσηλευτική;

Να τεκμηριώσει με απτά στοιχεία τους λόγους για τους οποίους οι αρχές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επιθυμούν τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη ζήτησε από τον Πρύτανη του ιδρύματος, κ. Κάτση, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Αρχικά, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι η Σπάρτη είναι η μοναδική πόλη στην οποία το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διαθέτει τρία ιδιόκτητα ακίνητα και ζήτησε να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό κτηρίων που το Πανεπιστήμιο έχει στην κυριότητά του στην Τρίπολη, καθώς και το κόστος της μετακίνησης και λειτουργίας της Νοσηλευτικής εκεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Πρύτανη να αναπτύξει τα επιχειρήματα και να παρουσιάσει τα τεκμήρια πάνω στα οποία βασίζεται ο ισχυρισμός ότι μοναδική λύση για τη βελτίωση της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών είναι η μεταφορά της Σχολής στην Τρίπολη, καθώς και να σχολιάσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης που το Τμήμα ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο του 2013.

Τέλος, ο κ. Δαβάκης σημείωσε ότι η Νοσηλευτική είναι ένα βιώσιμο Τμήμα, το οποίο έχει τύχει ευρύτατης στήριξης και το οποίο έχει προσελκύσει ικανότατους καθηγητές και ερευνητές, με αποτέλεσμα η απόφαση της μετακίνησής του να είναι απαράδεκτη.

Στην απάντησή του ο κ. Πρύτανης συμφώνησε ότι όσον αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις οι συνθήκες στη Σπάρτη είναι εξαιρετικές. Σημείωσε όμως ότι το πρόβλημα είναι ακαδημαϊκό, υπογραμμίζοντας το ζήτημα της συμμόρφωσης της κλινικής εκπαίδευσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο κ. Δαβάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Άκουσα με προσοχή τις απαντήσεις του κ. Πρύτανη στα ερωτήματά μου, οι οποίες δυστυχώς δεν περιείχαν κανένα καινούργιο στοιχείο για το θέμα.

Παραμένω πεπεισμένος ότι η απομάκρυνση της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη είναι μία ακραία και βεβιασμένη λύση με πρόσχημα την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών γεγονός που προσβάλλει τον ιατρικό κόσμο της Λακωνίας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Σπάρτης.

Αποδεικνύεται έτσι η πλήρης εναρμόνιση των ακαδημαϊκών αρχών με τις υπουργικές αποφάσεις, αγνοώντας έτσι τις εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αλλά και την πρόθεση του Ιδρύματος Νιάρχου για την ισχυρή οικονομική ενίσχυση και βελτίωση των δομών του Νοσοκομείου της Σπάρτης.

Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες μέρες…»