Διημερίδα με θέμα “Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας” θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Μαΐου στην Costa Navarino.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 9 το πρωί με εισηγήσεις του Νίκου Χιωτάκη (EL/EPP), μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και του Ossi Martikainen (ALDE/FI), πρόεδρου της επιτροπής ΝΑΤ – Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμό οι: Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας, Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και Γιώργος Πατούλης (ΕL/EPP), δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η 1η συνεδρία με θέμα “Τομέας ελαιολάδου – προκλήσεις και προοπτικές” και συντονίστρια την Birgitta Sacredeus (SV/EPP), μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Θα μιλήσουν επίσης οι:
– Luca Zaia: (IT/ECR), Πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
– Laurent Mercier, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ AGRI (G4 – Μονάδα για τις αροτραίες καλλιέργειες και το ελαιόλαδο).
– Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, μέλος του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του ΣΕΒΙΤΕΛ, παραγωγός (Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου).
– Ξενοφών Κάππας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη»
(Μεσσηνία και ποιοτικό ελαιόλαδο, μια αιώνια αγάπη).
Στις 11.20 θα ξεκινήσει η 2η συνεδρία με θέμα “Το ελαιόλαδο ως βασικό στοιχείο μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής” και συντονιστή τον Karsten Uno Petersen (DK/PES), μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Θα μιλήσουν οι:
– Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας
(Υγεία, πολιτισμός και βιώσιμο περιβάλλον: το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής).
– Thierry Giordano, Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO).
– Μερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια με αντικείμενο «Κλινική
Διατροφή», Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD).
– Δρ. Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος (Η πολιτιστική διάσταση της μεσογειακής διατροφής και οι αναπτυξιακές της προοπτικές).
Την Πρασκευή 25 Μαΐου οι εργασίες της διάσκεψης της επιτροπής ΝΑΤ θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί.