Υλικά
3/4 φλ τσ μαλακωμένο βούτυρο
1/4 φλ τσ καστανή ζάχαρη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 φλ τσ θρυμματισμένη σοκολάτα κουβερτούρα
3/4 φλ τσ βρασμένο έτοιμο μούστο
3/4 φλ τσ μαύρες σταφίδες
1/2 φλ τσ κοπανισμένη καρυδόψιχα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 φλ τσ αλεύρι φαρίνα
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
1 φλ τσ ζάχαρη άχνη
1/2 φλ τσ χλιαρό νερό
μερικές ρώγες από μαύρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
Τρόπος παρασκευής
1. Βουτυρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέϊκ. Το τυλίγετε εσωτερικά με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο.
2. Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά τα αυγά χτυπώντας καλά, τις σταφίδες, το ξύσμα, το μούστο, την κουβερτούρα και την καρυδόψιχα, ανακατεύοντας καλά και τέλος ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα.
3. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στην φόρμα και ψήνετε για 1 ώρα, δοκιμάζοντας με τη λάμα του μαχαιριού, αν βγαίνει στεγνή, ή αφήνετε για 10΄ακόμα.
4. Ετοιμάζετε το γλάσο, χτυπώντας στο μίξερ το νερό με την κοσκινισμένη άχνη, μέχρι να έχετε λείο μείγμα χωρίς κομπαλάκια.
5. Βγάζετε το κέϊκ από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε. Μόλις κρυώσει εντελώς, το αλείφετε με το γλάσο και διακοσμείτε το κέντρο του με τις ρόγες από σταφύλι.