Αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τα ανασφάλιστα οχήματα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο κυρίως τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων που επιβάλλονται μεν, δεν καταβάλλονται δε.
Ελ. Πετροπούλου, petropoulou@underwriter.gr
Η διασταύρωση των οχημάτων με τη βάση των δεδομένων που διατηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή, με εκείνη του υπουργείου Μεταφορών και των ασφαλιστικών εταιρειών, ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο κατά τον τελευταίο έλεγχο -όπως διαπιστώθηκε- ορισμένοι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων …ξέχασαν να πληρώσουν το πρόστιμο!
Ο Δημήτρης Ζορμπάς, Γενικός Διεθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
Το πρόβλημα
Σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή πραγματοποιεί δύο φορές τον χρόνο έλεγχο για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Κατά τον τελευταίο έλεγχο, η ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων που εντοπίστηκαν, ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ Δημήτρη Ζορμπά, «δεν υπήρξε πλήρης εφαρμογή του νόμου».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία – εξήγησε- μετά τη διασταύρωση των στοιχείων και τον εντοπισμό του ανασφάλιστου οχήματος, επιβάλλεται πρόστιμο μέσω της Τροχαίας, η οποία θα πρέπει να επισκεφθεί τον παραβάτη προκειμένου να πληρωθεί το πρόστιμο. Αυτό στην πράξη δεν φάνηκε να “δουλεύει”, πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς, ως εκ τούτου έχει ήδη εκκινήσει η συζήτηση για διορθωτικές αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συστήσει ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να επαναξιολογήσει το νόμο και αν χρειαστεί να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει –γραπτώς και προφορικώς- η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι το 2018 σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ είχαν εντοπιστεί περί τα 400.000 πιθανά ανασφάλιστα αυτοκίνητα ενώ για το 2019 ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα. Από την πλευρά του ο κ. Ζορμπάς τονίζει ότι τα ανασφάλιστα οχήματα είναι αρκετές χιλιάδες, ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν δεν επαρκούν για ασφαλή συμπεράσματα. Εκτίμησε ωστόσο, ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 1.000.000 οχήματα!
Τι προτείνει η ΕΑΕΕ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ Δημήτρη Ζορμπά, ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων δεν θα πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, όπως συμβαίνει σήμερα, «αλλά κάθε στιγμή, να είναι online, εφόσον όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουμε ηλεκτρονικά συνδεθεί με την ΑΑΔΕ μέσω του Κέντρου Πληροφοριών».
Επιπρόσθετα, η ειδική Επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα πρέπει να αξιολογήσει το παράβολο, τη μορφή του παράβολου και όταν ο παραβάτης δεν το καταβάλλει τότε η οφειλή να «περνά» στην εφορία, σημείωσε ο κ. Ζορμπάς.
Πρόστιμα
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες που θα εντοπιστούν με όχημα σε κυκλοφορία χωρίς να το έχουν ασφαλίσει είναι:
100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..
250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω.
Σε περίπτωση μη καταβολής του προστίμου και εντοπισμού τους, οι παραβάτες κινδυνεύουν με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, καθώς και με χρηματικό πρόστιμο.