Αυτοθυσία από όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς στον Ταΰγετο

Δήλωση της Αντιδημάρχου Δ.Ε. Φάριδος, Αδαμαντίας Βαγιακάκου-Δογαντζή

Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου προς όλους εσάς, που ανταποκριθήκατε στην πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή του Ταϋγέτου (θέση Σοχάς), στις 26 Αυγούστου.

Η άμεση και αποτελεσματική δράση απέτρεψε την καταστροφή του μοναδικού πευκοδάσους της περιοχής. Οι εθελοντές και οι απλοί πολίτες, που έδωσαν το παρών, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη ανιδιοτέλεια εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας μας.

Η αμεσότητα και ο επαγγελματισμός με τον οποίο οι αρμόδιοι φορείς ανταποκρίθηκαν, οδήγησαν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Πρόκειται για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία του Δήμου, τα εναέρια μέσα, τα πεζοπόρα τμήματα, την Περιφέρεια, την ΕΜΟΔΕ Τρίπολης, το Δασαρχείο και τους επικεφαλής αυτών. Σε αυτή την προσπάθεια καταλυτική υπήρξε η συμβολή της Πυροπροστασίας Ξηροκαμπίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Μένιο Πιερουτσάκο, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλυβίων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων, των ιδιοκτητών οχημάτων μεταφοράς νερού.

Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, ήταν υποδειγματική και δείχνει πως όταν ενώνονται οι δυνάμεις μας, μπορούμε να υπερβούμε οποιαδήποτε δυσκολία.

Η εμπειρία αυτή μας δίδαξε, πρώτα απ’ όλα, την αξία της συνεργασίας και της οργανωμένης δράσης, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας τον άλλον και τέλος να οικοδομούμε μια κοινωνία πιο ανθεκτική και πιο ενωμένη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω ότι από την ημέρα της πυρκαγιάς έως και σήμερα, στην θέση «Πέντε αλώνια» της Τοπικής Κοινότητας Ανωγείων, διατηρούνταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων.

Οι δυνάμεις αυτές αποδεσμεύθηκαν, ενώ με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, του Συλλόγου δασοπυρόσβεσης Ξηροκαμπίου και συμπολιτών μας από τα Ανώγεια και την Σοχά, αποσύρθηκαν, με πολύ κόπο, σωληνώσεις μήκους 4 χιλιομέτρων, που είχαν αναπτυχθεί από τα πεζοπόρα Τμήματα για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ευχαριστώ πολύ!