«Αυτονόητη η απόφαση Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας για μονιμοποίηση εκπαιδευτικών»

Ανακοίνωση για την έκδοση Διαπιστωτικών Πράξεων μονιμοποίησης νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών το 2020

Δικαίωση για τους αγώνες του κλάδου αλλά και ατομικά για τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους και συναδέλφισσες του 2020 αποτελεί η Απόφαση της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Λακωνίας να αποδεχτεί, με ψήφους 4 – 1, την συλλογική αίτηση που κατέθεσαν μέσω των Συλλόγων Π.Ε. Λακωνίας για μονιμοποίησή τους αναδρομικά με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας το έτος 2022, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 παρ. 3 του Ν. 3528/2007. Εκτός από τους δύο αιρετούς εκπροσώπους μας στο Συμβούλιο, που στήριξαν σθεναρά τη συλλογική αίτηση των νεοδιόριστων, με τις θέσεις του κλάδου συντάχθηκαν και τα δύο διορισμένα μέλη του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας, στηρίζοντας το προφανές, την υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία μετά και την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1510/2024 Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία αποτελεί δεδικασμένο και ορίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι το διάστημα κατά το οποίο εξέλιπε το ρυθμιστικό πλαίσιο υλοποίησης της διαδικασίας αξιολογήσεως που προβλέπεται από τον Ν. 4821/2021 τυγχάνουν εφαρμογής, οι διατάξεις του άρθρου 40 παρ. 3 του ν. 3528/2007, που προβλέπουν αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, για την οποία εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου, που είναι αρμόδιο για το διορισμό.

Την αυτονόητη Απόφαση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας για μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών ήρθε να επιβεβαιώσει και δεύτερη δικαστική Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που αφορά, αυτή τη φορά, προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη νεοδιόριστους του 2020 από την διεύθυνση Α Αθήνας (η πρώτη αφορούσε τη Δυτική Αττική) και δέχεται ότι νεοδιόριστοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια κατά τη συμπλήρωση διετούς ευδόκιμου υπηρεσίας, ανεξαρτήτως διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς δεν υπήρχε τη δεδομένη χρονική στιγμή ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο.

Η Απόφαση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. αφορά στις έξι (6) συναδέλφισσες νεοδιόριστες εκπαιδευτικούς που μετείχαν στην κοινή, συλλογική αίτηση που κατατέθηκε από τους τρεις Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας: Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και

Μολάων «Γιάννης Ρίτσος», υλοποιώντας άμεσα ήδη από τις αρχές Αυγούστου τη σχετική Απόφαση της ΔΟΕ, με ενημέρωση των μελών τους και συγκέντρωση από τους Σ.Ε.Π.Ε. των στοιχείων των εκπαιδευτικών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στη συλλογική αυτή κίνηση. Στο Υπηρεσιακό συμβούλιο εξετάστηκε και η 2η κοινή, συλλογική αίτηση εννέα (9) συναδέλφων – συναδελφισσών εκπαιδευτικών που διορίστηκαν το 2021 και έκλεισαν διετία το 2023, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απόφαση μονιμοποίησής τους, καθώς στην περίπτωσή τους αφενός είχε οριστεί το κανονιστικό πλαίσιο της αξιολόγησης κατά τη χρονική στιγμή συμπλήρωσης της διετίας (Αύγουστος 2023) και, αφετέρου, δεν υπάρχει σαφής δικαστική απόφαση (δεδικασμένο) αλλά το αίτημα εδράζεται πολιτικά στην υποχρέωση της πολιτείας να άρει το καθεστώς ομηρίας, στο οποίο έχει θέσει το σύνολο των νεοδιόριστων. Στην περίπτωση των νεοδιόριστων του 2021, όπως κι αυτών του 2022 (για τους/τις οποίους/ες σύντομα θα ξεκινήσει η ίδια διαδικασία συλλογής στοιχείων και κατάθεσης κοινών αιτήσεων) που συμπλήρωσαν 2ετή ευδόκιμη υπηρεσία, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει νέα ομαδική προσφυγή στη δικαιοσύνη, και πάλι συλλογικά με ευθύνη της Δ.Ο.Ε. και Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας: Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», Λακωνικής και Μολάων «Γιάννης Ρίτσος», σε διαρκή συνεργασία και σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες που θα καθορίσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, θα προχωρήσουν αποφασιστικά σε όποιες ενέργειες απαιτηθούν για δικαίωση όλων ανεξαιρέτως των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Καλούμε όλα μας τα μέλη να μείνουν συσπειρωμένα στα σωματεία τους, ενωμένα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από τους Συλλόγους όσο και από την Ομοσπονδία απέναντι στην Κυβερνητική αναλγησία και τους εκβιασμούς του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στο θέμα μονιμοποίησης των νεοδιόριστων, που συνδέεται με τις διαδικασίες της αξιολόγησης που προβλέπονται από τους νόμους 4692/20 και 4823/21, απέναντι τις διώξεις που ξεκίνησαν σε πολλούς Νομούς για τους/τις συναδέλφους/ισσες που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αντιπαιδαγωγικής αξιολόγησης, απέναντι τις παράλογες συγχωνεύσεις/συμπτύξεις τμημάτων που έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απέναντι στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις που θα οριστούν το προσεχές διάστημα, ώστε με απαρτία να λάβουμε κρίσιμες συλλογικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων του κλάδου, με κορυφαία το μισθολογικό και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Για τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών

Ευθύμιος Τουρνάς Πρόεδρος Σ.Ε.Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

Παναγιώτης Κομπόγιωργας Πρόεδρος Σ.Ε.Π.Ε. Λακωνικής

Παρασκευάς Μεϊμέτης Πρόεδρος Σ.Ε.Π.Ε. Μολάων «Γιάννης Ρίτσος»