Την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, κάτοικοι του χωριού Κουλέντια του Δήμου Μονεμβασίας, στη Λακωνία, αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε παρακείμενη της τοποθεσίας “Αλώνα” κοινόχρηστη αγροτική οδό, εμποδίζοντας φορτηγά της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στον χώρο εγκατάστασής τους (“Αλώνα”).
Σημειώνουμε ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών επιχειρείται μετά από έναν μακροχρόνιο νομικό αγώνα από τις αρχές της δεκαετίας του 2.000, κατά τον οποίον οι κάτοικοι έχουν κερδίσει δύο προσφυγές στον ΣτΕ κατά της εγκατάστασης των αιολικών, ενώ μία προσφυγή έχει κερδίσει η εταιρεία. Επίσης, σημειώνουμε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των Οκτώβριο δύο προσφυγών εναντίον της εγκατάστασης των αιολικών στα Κουλέντια, η μία του Δήμου Μονεμβασίας και η δεύτερη 211 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ο κόσμος που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, η οποία συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, ήταν κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά. Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική και δεν υπήρξε καμία πρόκληση ή προπηλακισμός από τους διαμαρτυρόμενους προς τις αστυνομικές δυνάμεις και τις μονάδες των ΜΑΤ που κατέκλυσαν την περιοχή.
Τονίζεται ότι η αστυνομική παρουσία ήταν πολυπληθέστατη, με ενισχύσεις ακόμα και από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.
Στη διαμαρτυρία υπήρξε συμμετοχή του δημάρχου Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τριχείλη, των Αντιδημάρχων Μονεμβασίας και Μολάων, κ.κ. Γιώργου Βουνελάκη και Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη, αλλά και της ελάσσοντος αντιπολίτευσης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με τη συμμετοχή της κ. Ελένης Αναγνωστοπούλου. Επίσης, υπήρξε παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Θανάση Παφίλη προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγα Γεροβασίλητη, και της βουλευτού του ΚΚΕ, κ. Διαμάντως Μανωλάκου προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας. Τέλος, στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, κ. Νίκος Γόντικας, εκ μέρους της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Τη λύση της διαμαρτυρίας προκάλεσαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι απειλές της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. για αγωγές σε κατοίκους και οι φερόμενες μηνύσεις εναντίον όλων των μελών του ΔΣ του Συλλόγου “ΑΡΤΕΜΙΣ” (ακόμα και απόντων, δηλαδή μιλάμε για προληπτικές μηνύσεις με λίστα!…) και εναντίον μελών της “Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και δικτύου υψηλής τάσης στη Χερσόνησο Μαλέα”.
Εκ μέρους του Συλλόγου “ΑΡΤΕΜΙΣ” τονίζουμε τα εξής:
α) Είναι απορίας άξιον το πόση αστυνομική δύναμη και πόσο άμεσα κινητοποιήθηκε για την προληπτική καταστολή της κινητοποίησης μιας “χούφτας” Κουλεντιανών (πρόκειται για ένα μικρό χωριό) και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας.
β) Θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι τον δρόμο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ ΑΕ στα Κουλέντια άνοιξαν διάπλατα τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια τα οποία θεσπίστηκαν επί υπουργίας των κκ. Σουφλιά και Μπιρμπίλη, που επιτρέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και σε ζώνες Natura και αναδασωτέες εκτάσεις. Δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική αλλαγή στο υπό κατάρτιση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του νυν υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Η εγκατάσταση αιολικών γίνεται χωρίς τη συναίνεση των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να ζήσουν στον ζωτικό τους χώρο με τα αιολικά “εργοστάσια” πάνω από τα κεφάλια τους.
γ) Όσον αφορά το νομικό καθεστώς στη χώρα μας, παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ, απορρίπτονται οι αιτήσεις αναστολής εργασιών μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων. Δηλαδή, εάν τον Οκτώβριο το ΣτΕ δικαιώσει τον Δήμο Μονεμβασίας και τους κατοίκους της περιοχής και αποφασίσει τη μη εγκατάσταση των αιολικών στα Κουλέντια, οι ανεμογεννήτριες, ωστόσο, θα έχουν ήδη εγκατασταθεί! Πρόκειται για μία παραδοξότητα η οποία θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τόσο τους πολίτες, όσο και τον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας.
δ) Είναι αδήριτη ανάγκη τόσο οι κάτοικοι των Κουλεντίων όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της εγκατάστασης, παρά τη θέλησή τους, αιολικών στα χωριά τους. Ήδη σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει η ΔΕ Νεάπολης, καθώς και οι Τοπικές Κοινότητες Φαρακλού και Άνω Καστανιάς.
ε) Είναι κρίσιμο να συνεχιστεί δυναμικά ο αγώνας εναντίον της εγκατάστασης πυλώνων Υψηλής Τάσης στον Δήμο Μονεμβασίας στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Η εγκατάσταση των πυλώνων ΥΤ θα συμβάλλει καθοριστικά στην εγκατάσταση ΚΑΙ των εκατοντάδων ανεμογεννητριών που έχουν χωροθετηθεί στη Χερσόνησο του Μαλέα, όπως “ομολογείται” στην ΑΕΠΟ του έργου, αλλά προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσου Μανουσάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανουσάκης, στις 7 Σεπτεμβρίου, σε ημερίδα του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι “με τις διασυνδέσεις θα δοθεί ώθηση και στην αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα, επιτρέποντας ταυτόχρονα την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα”.
Ο Σύλλογος “ΑΡΤΕΜΙΣ” θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της Χερσονήσου του Μαλέα. Έναν τόπο που, λόγω του κάλλους του και του σπάνιου γεωπεριβάλλοντός του (σπήλαια, απολιθωματοφόρες ζώνες, Ιστορία, αρχαιολογικά σημεία εξαιρετικής σπουδαιότητας, όπως το Παυλοπέτρι, η “Αρχαιότερη Βυθισμένη Πολιτεία στον Κόσμο”, πληθώρα προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, κτλ) προτείνεται ως Περιφερειακό Πάρκο, Σημείο Βιόσφαιρας της Unesco και Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας.
Την ώρα, λοιπόν, που η επίσημη Πολιτεία χρεώνει τους Έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να πλουτίζουν οι εταιρείες των αιολικών για να “σώσουν” -υποτίθεται- το Περιβάλλον”, οι κάτοικοι των Κουλεντίων, του Δήμου Μονεμβασίας και όλων των ανά την επικράτεια δοκιμαζόμενων περιοχών, το πράττουν δ ω ρ ε ά ν, θυσιάζοντας και την προσωπική τους ασφάλεια, αν χρειαστεί.
Το ΔΣ του συλλόγου “ΑΡΤΕΜΙΣ”