Αρμοδιότητες, ΕΣΠΑ, μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη-περιφερειαρχών

Η μεταφορά στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων, αλλά και στελεχιακού δυναμικού, που τώρα ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το βήμα αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διοίκηση, που αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την Βουλή μέχρι τον Μάιο του 2020, ωστόσο η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων -και προσωπικού προς τις Περιφέρειες- θα εκκινήσει σημαντικά νωρίτερα.

“Δεν καταργείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ούτε ο έλεγχος που ασκεί” επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Π. Νίκας, διευκρινίζοντας ότι αυτό που θα γίνει είναι “η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων που μπορούν να μεταφερθούν, εκτός από εκείνες που έχουν περιεχόμενο κρατικής εξουσίας και τη μεταφορά τους δεν την επιτρέπει το Σύνταγμα, όπως λ.χ. τα δάση. Σύντομα, επομένως, αναμένεται να μεταφερθούν στις Περιφέρειες αρμοδιότητες και υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μεταξύ των οποίων μηχανικοί σε μεγάλο ποσοστό”.

ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Στην ίδια σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες περιφερειάρχες ενημερώθηκαν πως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 θα κατευθυνθεί προς τις Περιφέρειες και προς τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων συνολική πίστωση που θα εγγίζει τα 750.000.000 ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, “εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν”.

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους περιφερειάρχες, “μέχρι τα τέλη του έτους να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περιφερειών”, ώστε να “ακολουθήσει ο σχεδιασμός της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος”.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Αναφορικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, οι περιφερειάρχες ενημερώθηκαν ότι με τον νέο νόμο έχουν επιταχυνθεί σημαντικά οι διαδικασίες για το άσυλο, οι οποίες πλέον είναι δυνατόν να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες, όταν προηγουμένως ήταν δυνατόν να διαρκούσαν ακόμα και 6 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, σύντομα θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι μετανάστες και ποιοι πρόσφυγες -άρα δικαιούμενοι ασύλου. Για τους υπόλοιπους η επιδίωξη της πολιτείας είναι η γρήγορη επιστροφή τους στη χώρα από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα συνεχίζεται η εφαρμογή των προγραμμάτων HELIOS () και ESTIA για την φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ωστόσο, στην πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, περιορισμένα σε αριθμό.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού, εξ άλλου, έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν προσλήψεις, τόσο για υποβοήθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου, όσο και για την φρούρηση των συνόρων (συνοριοφύλακες) και συγκεκριμένα, 400 συνοριοφύλακες στον Εβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ακόμα, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την πάταξη του παρεμπορίου, αλλά και την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας “στην οποία εμπλέκονται ομάδες διαφόρων στοχεύσεων” όπως τονίστηκε προς τους περιφερειάρχες, από τους οποίους ζητήθηκε να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να νομιμοποιηθούν όλα τα γήπεδα.

ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΝΤΕΣ

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης (αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ) Γιάννης Τσακίρης, Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης) Θεόδωρος Λιβάνιος καθώς επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος.

Μετείχαν επίσης, οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, Προεδρίας της κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης, της Προεδρίας της κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βασιλική Λοΐζου και η ειδική γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.