Αραχωβίτης: “Δεν ακούτε ή δε θέλετε να ακούσετε την κοινωνία”

Η τοποθέτηση του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη στη Βουλή

Την υποβάθμιση και τον παραγκωνισμό του πρωτογενούς τομέα για μία ακόμη φορά από τις προτεραιότητες της σημερινής Κυβέρνησης υπογράμμισε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέροντας ότι οι ενισχύσεις που θα φτάσουν άμεσα στους παραγωγούς είναι ελάχιστες.

Συνολικά το Πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα φτωχό για τον πρωτογενή τομέα, της τάξεως μόλις των 800 εκατ. ευρώ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, μελετημένα και κοστολογημένα, είχε προτείνει 1.750.000.000 ευρώ. Είναι ιδιαίτερο φτωχό τόσο για την παραγωγή, όσο και για την αγροτοδιατροφή που είναι η κινητήριος δύναμη για την απασχόληση, τις εξαγωγές και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων. “Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές παρουσίασαν ρεκόρ το 2018 το οποίο καταρρίφθηκε το 2019. Υπάρχει μια δυναμική δηλαδή στον τομέα αυτό, που χρειάζεται στήριξη έτσι ώστε να μην ανακοπεί, όπως απειλείται από την πανδημία” πρόσθεσε ο βουλευτής.

Ο βασικός τομέας στον οποίο χρειάζεται να κατευθυνθούν τα κονδύλια έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα και η πρωτογενής παραγωγή είναι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τόσο η αγροτική παραγωγή, όσο και η αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και η κτηνοτροφία, είναι τρεις κλάδοι οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.

“Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη ζούμε τις επιπτώσεις της. Ο Μάρτιος που πέρασε ήταν ένας από τους πιο ψυχρούς και άνυδρους αντίστοιχους μήνες των τελευταίων χρόνων, με μεγάλες επιπτώσεις στην παραγωγή, κάτι που θα δούμε το επόμενο διάστημα” συμπλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αρδευτικών υδάτων, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, εντάχθηκαν και υπογράφηκαν 31 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Η σημερινή πρόβλεψη για τα αρδευτικά αφορά σε συνολικά 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά χρήματα, και αυτά μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. “Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται γιατί αυξάνει το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, για τον τελικό χρήστη, όταν έχει να κάνει αποσβέσεις στον ιδιώτη που συμμετέχει με τα δικά του κεφάλαια, γιατί ο ιδιώτης δεν συμμετέχει για να χρηματοδοτήσει τον αγρότη, συμμετέχει να πάρει τα χρήματά του πίσω, ένα

επιτόκιο ενδεχομένως καλύτερο από αυτό που θα είχε σε μια άλλη επένδυση. Επομένως τα ΣΔΙΤ μας βρίσκουν αντίθετους” τόνισε ο Τομέαρχης.

Πριν απ όλα ωστόσο, αυτό που προέχει είναι να έρθουν σε διαβούλευση όλες οι προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, τι χρειάζεται για την υλοποίησή του, τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν, τον επιμερισμό των κονδυλίων, τις προτεραιότητες.

“Η αντιπολίτευση, όλοι οι βουλευτές, και φυσικά οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου που ζούμε μέσα στην κοινωνία και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της, είναι απαραίτητο να εκφραστούμε για το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά όταν πρόκειται για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας” κατέληξε ο βουλευτής.

Για να δείτε το video της τοποθέτησης, πατήστε εδώ:

https://www.facebook.com/sta.arahovitis/videos/4212169255512241