Από δύο ευρώ το 200άρι ξεκίνησε η χρονιά στην ελιά Καλαμών

Η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών φέτος ήταν πρώιμη, έως και 20 μέρες σε ορισμένες περιοχές, και αναμένεται να φτάσει τους 20.000 τόνους στη Λακωνία, τους 35.000 στην Αιτωλοακαρνανία και τους 8.000-10.000 τόνους στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησε το Ελαίας Καρπός από τη ΔΟΕΠΕΛ. Οι πρώτες πράξεις γι’ αυτήν την εμπορική περίοδο έγιναν στα 2 ευρώ το 200άρι, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για μια ξεκάθαρη εκτίμηση του πώς θα κινηθούν οι τιμές. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πέρυσι κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με τις φετινές πρώτες πράξεις, ίσως και λίγο παραπάνω, που πληρώθηκαν τα «χοντρά» περσινά κομμάτια.

Η αγορά πληρώνει τα καλά μεγέθη

Σε μια συνολική μάλιστα εκτίμηση της εγχώριας αγοράς επιτράπεζιας ελιάς θα μπορούσε να πει κανείς ότι κινείται καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ οι αποδόσεις των ελαιώνων υπολείπονται σημαντικά. Ειδικά στην ελιά Χαλκιδικής, όπου η παραγωγή φέτος ήταν λιγότερη από τη μισή, οι μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο προϊόν έδειξαν από την αρχή τη διάθεσή τους να καλοπληρώσουν το προϊόν (μέχρι 1,60 ευρώ). Άλλωστε η χαμηλή καρπόδεση οδηγούσε εξ αρχής σε μεγάλο μέγεθος καρπών, κάτι το οποίο άφηνε περιθώρια και στους βιομήχανους να κάνουν παιχνίδι. Αυτό το οποίο δυσκολεύει πάντως τα πράγματα είναι η «αποθεματοποίηση» την οποία επιχειρούν πολλοί παραγωγοί, δηλαδή η αποθήκευση του προϊόντος σε δικές τους δεξαμενές, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη βιομηχανία, αντιβαίνει στο γράμμα του νόμου, αφού συνιστά μια πρώτη μεταποίηση και δυσκολεύει πολύ σε θέμα ροής και ποιότητας τη δουλειά τους.

Έως 1,60 ευρώ η πράσινη Χαλκιδικής

Είναι λίγοι οι παραγωγοί, που, παρά το «ράλι» που έκανε η τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, μπορούν να δηλώσουν ικανοποιημένοι από τη φετινή δύσκολη καλλιεργητική σεζόν. Η σοδειά αποδείχθηκε, τελικώς, ακόμη πιο μικρή από ό,τι αρχικώς είχαν υπολογίσει οι ελαιοκαλλιεργητές του νομού, σε σημείο ώστε σε κάποια κτήματα δεν άξιζε τον κόπο να μπουν να συγκομίσουν. Η έλλειψη αυτή, βέβαια, ήταν που πυροδότησε και τον έντονο ανταγωνισμό πλειοδοσίας τιμών μεταξύ των μεταποιητών, οι οποίοι χρειάστηκε να προσφύγουν σε αγορές προϊόντος και στην Καβάλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σημειώνεται ότι εκεί καλλιεργούνται πάνω από 20.000 στρέμματα ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής και η σοδειά, φέτος, ήταν κατάτι μεγαλύτερη από πέρυσι.

«Ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά. Για κάποιους λίγους, που η ζαριά ήταν καλή και είχαν τα δέντρα τους καρπό, τα κέρδη φέτος ήταν μεγάλα, για τη συντριπτική πλειονότητα όμως εξελίχθηκε σε μια πολύ μέτρια σεζόν» ανέφερε στο Ελαίας Καρπός ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Θανάσης Τσικούρης, προσθέτοντας πως «όσοι είχαν πολλά στρέμματα και ήταν στους άτυχους που δεν είχαν παραγωγή φέτος, μπήκαν μέσα».

Προκειμένου δε να καταδείξει το μέγεθος των απωλειών που κατέγραψε η φετινή παραγωγή, ο έμπειρος καλλιεργητής είπε ότι στα κτήματά του ενώ συνήθως η σοδειά κινείται στους 50 τόνους, συγκομίστηκαν μόλις 10 τόνοι και αντίστοιχα σε δύο άλλες περιπτώσεις οι παραγωγοί ανέμεναν 150 και 100 τόνους, αλλά πήραν τελικά από 70 και 65 τόνους.

agronews