«Απαραίτητη η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας»

Παρέμβαση Παύλου Γερουλάνου

Στα καυτά θέματα της ανεργίας, της οικονομικής επιβάρυνσης των συνταξιούχων, της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και στις συλλογικές συμβάσεις, επικέντρωσε την παρέμβασή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2025.

 

Για την ανεργία

«Δεν είμαστε ένα Κόμμα το οποίο θέλουμε να μηδενίζουμε το όποιο έργο έχει γίνει, ειδικά στο θέμα της ανεργίας, στο οποίο έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι παρ’ όλα αυτά που λέτε, παραμένετε Υπουργός της 3ης χειρότερης χώρας στον ΟΟΣΑ για την ανεργία, μια, αν θέλετε, βαθμίδα η οποία δεν μας τιμάει καθόλου. Ειδικά αφότου, έχουμε ακούσει τους διάφορους Υπουργούς Οικονομικών να βγαίνουν να λένε, τι καλά τα έχετε καταφέρει γενικότερα».

 

Για τους συνταξιούχους

«Και παραμένετε επίσης, μετά από 5 χρόνια, Υπουργός μιας Κυβέρνησης που εφαρμόζει τον Νόμο Κατρούγκαλου. Ο κος Μητσοτάκης, δεν είχε πει ότι θα καταργήσει τον Νόμο Κατρούγκαλου; Και μιλάμε για τον Νόμο της προσωπικής διαφοράς, Νόμος που αφορά και την ειδική εισφορά των συνταξιούχων, Νόμος ο οποίος αδικεί κατάφορα και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας».

 

Για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

«Πριν λίγο καιρό, η ΓΣΕΕ έβγαλε μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, σύμφωνα με την οποία, το ένα τρίτο των εργαζομένων στην Ελλάδα έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Το ένα τρίτο, και από αυτό, τα τρία τέταρτα είναι γυναίκες. Από αυτές τις γυναίκες, που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, μόνο 1,6% ένιωθε άνετα να πάει να το καταγγείλει. Αυτό είναι ντροπιαστικό από μόνο του».

 

Συλλογικές συμβάσεις

«Το χειρότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι απ’ όλες τις γυναίκες που εργάζονται σήμερα, μόνο 3,1% έχουν ρήτρα για τη σεξουαλική παρενόχληση στις Συλλογικές Συμβάσεις. Έχουνε κανόνες για τη σεξουαλική παρενόχληση στις Συλλογικές Συμβάσεις. Σε μία χώρα, που αρνείται κατηγορηματικά να κάνει τι; Αυτό που λέει η Ε.Ε., να φτάσουμε την κάλυψη εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις στο 80%. Καταλαβαίνετε τι δουλειά έχετε μπροστά σας; Και ενώ σας λέμε ότι η πιο απλή προοπτική μας, είναι να πάμε σε Γενική Συλλογική Σύμβαση που θα μας έφτανε πάνω από το 50%, επιμένετε στο δικό σας μοντέλο».