Αντισεισμικές … απαντήσεις ζητά ο Δημήτρης Αρφάνης

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα Σχολικά - Δημόσια κτίρια του Δήμου Σπάρτης

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση σεισμικότητας στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι ακριβής πρόγνωση σεισμού σήμερα δεν είναι δυνατή και ότι δεν υπάρχει περιοχή του ελληνικού χώρου που μπορεί να θεωρηθεί ασεισμική , καμιά περιοχή του ελληνικού χώρου δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης του σεισμικού κινδύνου (Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά οι κατασκευές»).

Παρόλα αυτά, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας σε περίπτωση σεισμού, φυσικά και στην πόλη μας. Και αυτό γιατί ο αναγκαίος αντισεισμικός σχεδιασμός δεν αποτελεί «επιλέξιμη» δαπάνη, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρούν προτιμότερο να δοθούν αποζημιώσεις, ακόμα και εάν χαθούν ανθρώπινες ζωές, παρά να δημιουργηθούν υποδομές για να αποφευχθούν καταστροφές. Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του «πάμε και όπου βγει» όπως φάνηκε με τραγικό τρόπο στο έγκλημα των Τεμπών.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι σχολικές μονάδες στο σύνολο της χώρας οι οποίες σε ποσοστό 57,4% χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Οι ευθύνες διαχρονικά είναι δεδομένες, καθώς τα σχετικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού δεν αποτελούν προτεραιότητα, ακριβώς γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη στους επιχειρηματίες-κατασκευαστές. Έργα και υποδομές αντισεισμικής θωράκισης κατατάσσονται πολύ χαμηλά στον κατάλογο επιλεξιμότητας. Ευθύνες που βαραίνουν και τις Δημοτικές Αρχές που αποδέχονται και υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις . Μια ματιά στους προϋπολογισμούς Δήμων (και στον δικό μας) και Περιφερειών αρκεί για να καταδείξει ότι τα έργα αυτά δεν είναι στην ατζέντα.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ρωτάμε τη διοίκηση σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι προσεισμικοί έλεγχοι δημόσιων κτιρίων, ιδιαίτερα σχολείων, έλεγχοι που περιλαμβάνουν τρία στάδια ελέγχου:

· Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (TOE), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.

· Δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του TOE.

· Αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης – ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο.

Επίσης ζητάμε να μας γνωστοποιηθεί σε πόσα δημόσια και κοινωφελούς χρήσης κτήρια, κυρίως σχολικές μονάδες, έχουν προχωρήσει οι παραπάνω έλεγχοι, πόσα κατασκευάσθηκαν πριν το 1959, πόσα πριν το 1985, για πόσα σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν μελέτες ότι δεν έχουν στατική επάρκεια, σε πόσα σχολικά συγκροτήματα και δημόσια κτίρια γίνονται αναστηλώσεις αντισεισμικής προστασίας και αν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για την άμεση εκτέλεση επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες.

Καλούμε τους γονείς , τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση αυτή , να μην περιμένουν πότε θα γίνει το «ατύχημα» , αλλά να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.

Αρφάνης Δημήτρης

Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σπάρτης