Με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης των φορέων στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και την επιστολή που απέστειλε στο Δήμαρχο Σπάρτης και κοινοποιήθηκε και στους άλλους φορείς του Νομού θεωρούμε ότι :
Η ομόφωνη θέληση των φορέων και πολιτών για την παραμονή των σχολών στην πόλη μας και η διεκδίκηση και νέων τμημάτων που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απέδωσαν.
Η επιστολή του κ. Υπουργού προδιαγράφει τους χειρισμούς του και μάλιστα αναφέρει ότι «Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων ώστε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας .Το μέλλον της Ανωτάτης εκπαίδευσης στη χώρα μας θα σχεδιαστεί ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς φορείς και το ΥΠΕΘ και δεν θα γίνει όπως τις προηγούμενες δεκαετίες με βάση συμφέροντα και πιέσεις που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα . Το ΥΠΠΕΘ κατανοεί τις τοπικές ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας στην Λακωνία και προτείνει τρόπους για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού ….»
Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 συνάντηση των θεσμικών φορέων της Σπάρτης με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου, που αφορά στον επανασχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν πραγματοποιήθηκε, μετά από έγκαιρη ενημέρωση εκ μέρους του Γραφείου του κου Υπουργού λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του , στη Βουλή ,όπου συζητείται το Νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Θα επιδιώξουμε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί άμεσα, προκειμένου:
• να εκφράσουμε εκ του σύνεγγυς τις απόψεις μας για τη διατήρηση και αναβάθμιση των σχολών που λειτουργούν στη Σπάρτη. Απόψεις που εκφράζουν και τη θέληση των πολιτών της Σπάρτης και διατυπώνονται από τις 7.000 και πλέον υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα 5 ημερών.
• να τον διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος και οι Φορείς της Λακωνίας θα συμμετέχουν στο διάλογο και με συγκεκριμένες προτάσεις θα συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο και τη Σπάρτη.
Ευχαριστούμε τους φορείς και τους Πολίτες της Σπάρτης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συλλογή υπογραφών.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θεωρούμε ότι η Σπάρτη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Από το Γραφείο Δημάρχου
Η από κοινού ανακοίνωση των φορέων
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια της από 8.1.2019 επιστολή σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εμμένουμε στις απόψεις μας για διατήρηση και αναβάθμιση των σχολών που ήδη λειτουργούν στη Σπάρτη και αναμένουμε σύντομα να ορίσετε συνάντηση στο Υπουργείο σας, όπου όλοι οι θεσμικοί φορείς της Λακωνίας να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη ώστε να καταλήξουμε, όπως αναφέρεται στην επιστολή σας, σε μια από κοινού πρόταση που θα αναβαθμίζει τις παρεχόμενες σπουδές και τους πανεπιστημιακούς τίτλους λαμβάνοντας ως γνώμονα την τοπική Ιστορία και κοινωνία.
Στόχος μας είναι όχι μόνον να διατηρηθούν οι υπάρχουσες Πανεπιστημιακές Σχολές, αλλά να εδραιωθούν, να αναπτυχθούν και να υποδεχθούν και άλλα Τμήματα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα τους άμεσα και στο μέλλον.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Σταύρος Αραχωβίτης
Οι Βουλευτές Λακωνίας
Αθανάσιος Δαβάκης, Λεωνίδας Γρηγοράκος
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
Αδαμαντία Τζανετέα
Ο Δήμαρχος Σπάρτης
Ευάγγελος Βαλιώτης»
Είχε προηγηθεί επιστολή του Υπουργού στο δήμαρχο Σπάρτης
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Με αφορμή την εξαγγελθείσα συνέργεια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα ήθελα να σας ενημερώσω σε σχέση με το τι έχει συντελεστεί έως σήμερα.
Το ΥΠΠΕΘ σύστησε ειδική Επιτροπή για να μελετήσει το ζήτημα της συνέργειας των δύο ιδρυμάτων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των Διοικήσεων των δύο Ιδρυμάτων και έναν εκπρόσωπο του ΥΠΠΕΘ. Έως τώρα η Επιτροπή έχει εργαστεί αποκλειστικά ώστε να προδιαγραφούν με οραματικό τρόπο τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του νέου ιδρύματος που θα προκύψει από τη συνέργεια των δύο Ιδρυμάτων με γνώμονα τη δημιουργία ενός ιδρύματος αναφοράς στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα θεραπεύει πολύ περισσότερα επιστημονικά πεδία από όσα σήμερα υπηρετούν και τα δύο ιδρύματα μαζί.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διαδικασίες συνέργειας μεταξύ των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων που έχει προωθήσει το ΥΠΠΕΘ τα τελευταία δύο χρόνια σχετίζονται με την δημιουργία εξωστρεφών και αναβαθμισμένων πανεπιστημίων στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε όλες τις περιπτώσεις ο στόχος είναι η εδραίωση ακαδημαϊκών μονάδων μεγάλης κρίσιμης μάζας που θα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο οι συνέργειες που έχουν ήδη νομοθετηθεί προικοδοτούνται με αύξηση της χρηματοδότησης και νέες θέσεις καθηγητών.
Μετά το πέρας αυτής της ακαδημαϊκής διαδικασίας στο πλαίσιο της Επιτροπής, το ΥΠΠΕΘ, με την ευαισθησία που το διακρίνει, θα ενσκήψει σε προβλήματα που είναι πιθανό να προκληθούν και θα λειτουργήσει με τρόπο ώστε το νέο Πανεπιστήμιο να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνία της Περιφέρειας. Ήδη όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν σε αύξηση των Σχολών και των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη δημιουργία νέων ακαδημαϊκών μονάδων όπως νέα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και το Κέντρο Διετών Σπουδών που σχεδιάζουμε να έχει την έδρα του στη Λακωνία.
Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους Πρυτάνεις των δυο ιδρυμάτων ώστε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας. Το μέλλον της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στη χώρα μας θα σχεδιαστεί ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς φορείς και το ΥΠΕΘ και δεν θα γίνει όπως τις προηγούμενες δεκαετίες με βάση συμφέροντα και πιέσεις που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα. Το ΥΠΠΕΘ κατανοεί τις τοπικές ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας στην Λακωνία και θα προτείνει τρόπους για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού σε μια πρόταση με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών, των πανεπιστημιακών τίτλων και την τοπική Ιστορία και κοινωνία. Συνεπώς, βεβιασμένες κινήσεις δεν θεωρούνται απαραίτητες και δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Να είστε βέβαιοι ότι το ΥΠΠΕΘ έχει ευήκοα ώτα και σε κλίμα συνεργασίας αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους θέματα που μπορεί να επιφέρει η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Κώστας Γαβρόγλου