Περιμένουν την άνοιξη για το μέλι στην Αρκαδία

Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν αυτήν τη χρονιά το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων για τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, τόσο σε σχέση με τις μετακινήσεις τους, όσο και με τον εξοπλισμό τους. Στην Τρίπολη, όπου εδρεύει το Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου, αλλά και στην Καλαμάτα, όπου έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Μελισσοκομίας Μεσσηνίας, κατατέθηκαν συνολικά 550 αιτήσεις. Οι υπεύθυνοι των δύο κέντρων, Γιώργος Τσιάμπας (Τρίπολη) και Γιάννης Πάζιος (Καλαμάτα), αναφέρουν στην «ΥΧ» πως η συμμετοχή ήταν αυξημένη κατά 10%.

Ο Γιώργος Λάγιος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας, τόνισε πως«ο χώρος των μελισσοκόμων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αυξομειώσεις. Το πρόβλημα με το εισαγόμενο μέλι δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και τον έλεγχο της αγοράς τον έχουν οι Κινέζοι. Αυτή η εποχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω των ψεκασμών που γίνονται, και για αυτό πρέπει να προσέχουν όλοι. Όσοι ραντίζουν πρέπει να ραντίζουν βράδυ, ώστε να μην κάνουν ζημιά στα μελίσσια», κατέληξε.

Ο Σταύρος Δημάκος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, ανέφερε στην «ΥΧ» πως «ο βαρύς χειμώνας είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν έναν μήνα πίσω τα μελίσσια στην ανάπτυξή τους. Το μέλι της πορτοκαλιάς δεν θα το προλάβουμε. Παράλληλα, ανέβηκε το κόστος παραγωγής, αφού ανέβηκαν οι τιμές σε πετρέλαιο και ζάχαρη. Η άνοιξη θα δείξει αν μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα, αφού οι τιμές ζήτησης είναι προς το παρόν κάτω του κόστους».

Ύπαιθρος