Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τα τηλέφωνα στους πρώτους βουλευτές οι οποίοι θα πάρουν χαρτοφυλάκιο αλλά και σε εκείνους που θα αποχωρήσουν ή θα μετακινηθούν. Νωρίς το πρωί κλείδωσαν όλες οι λεπτομέρειες για τη σύνθεση της νέα κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιάννη Καντέλη, υπάρχουν αρκετοί υπουργοί που θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, κυρίως όσοι έχουν να κάνουν με τα θέματα της καθημερινότητας και κάποιοι άλλοι θα μετακινηθούν σε νέα χαρτοφυλάκια.
Αρκετοί βουλευτές θα μπουν επίσης σε θέσεις κυρίως υφυπουργών ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ενώ και κάποιοι έμπειροι που στο παρελθόν είχαν υπουργεία θα μπουν ξανά σε υπουργικές θέσεις.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Καντέλη ορισμένα ονόματα έχουν ήδη ακουστεί που είτε θα μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, είτε θα αποχωρήσουν από αυτό. Για παράδειγμα, πιθανή θεωρείται η αποχώρηση από το υπουργείο Ενέργειας του Κώστα Σκρέκα, η αποχώρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Λευτέρη Αυγενάκη, πιθανή θεωρείται και η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών. Εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι πιθανόν να βγει και ο κ. Στυλιανίδης.
Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν
Πιο αναλυτικά, μεταξύ των ονομάτων που κερδίζουν έδαφος, είναι αρκετοί βορειοελλαδίτες βουλευτές, μετά την εικόνα που εμφάνισε η Μακεδονία στις κάλπες.
Ειδικότερα, τα σχετικά σενάρια περιλαμβάνουν τον Κώστα Γκιουλέκα, την Άννα Ευθυμίου, τον Φάνη Παππά, τον Τάσο Χατζηβασιλείου, τον Μακάριο Λαζαρίδη αλλά και των θεσσαλών βουλευτών Χρήστου Κέλλα και Χρήστου Μπουκώρου.
Στους “υποψήφιους” για τον δρόμο της απομάκρυνσης από τα υπουργικά έδρανα, ακούγονται τα ονόματα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, που ενεπλάκη στην κρίση με τους αγρότες, αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ως απότοκος της ακρίβειας.
Στο ίδιο σενάριο καταγράφονται ονόματα όπως του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, με πιθανούς αντικαταστάτες δύο πρόσωπα που ενδεχομένως να επιστρέψουν στην κυβέρνηση, του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη.
Σενάρια μετακίνησης ή αποχώρησης από το υπουργικό σχήμα αφορούν και την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως με πιθανό αντικαταστάτη της τον νυν αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο.
Στα δυσμενή σενάρια ακούγονται και οι υφυπουργοί Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία φέρεται να μην ανταποκρίθηκε με την προσδοκούμενη ένταση στην προεκλογική εκστρατεία και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία είχε αντιταχθεί στον νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στην ονοματολογία στα πρόσωπα που φαίνεται να μένουν αμετακίνητα στα κυβερνητικά πόστα τους, καταγράφονται ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και Υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Παραμονή στην κυβέρνηση αλλά πιθανόν με “εσωτερικές μετακινήσεις” εξετάζεται για τον Υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και την Υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαϊλίδου,