Σχετικά με το 4ο Θέμα, της χθεσινής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, «Περί Προστασίας και Επέκτασης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, κλπ.», που σωστά έφερε για συζήτηση ο κ. Αργειτάκος και οι Ενωμένοι Πολίτες, ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, στη διαδικτυακή συζήτηση, για την εκδίκαση στις 15/12/2020 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της αίτησης του ΣΥΜΕΠΟΠ για ακύρωση της απόφασης ένταξης του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας στις 11/12/2020 έκανε τις εξής επισημάνσεις για την ενίσχυση του ο-πλοστασίου των επιχειρημάτων μας:
1. Η ποικιλία ελιάς «Καλαμών» δεν είναι αρχέγονη μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας – ούτε στη Μεσσηνία! Υπήρχε και σε άλλες περιοχές και επαρχίες!
Καθιερώθηκε το “Kalamata”, γιατί στην Καλαμάτα υπήρχαν πιο πολλοί μεγαλέμποροι, και φυσικά ο εμπορικός Λιμένας!
Δηλαδή κάποιοι στη Μεσσηνία προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ποικι-λία που δεν τους «ανήκει»!
2. Για να κερδίσουν κάποιοι στη Μεσσηνία €30 εκατομ., η Ελλάδα θα χάσει €200 εκατομ., απαξιώνοντας τη δυνατότητα και άλλων νομών να αξιοποιή-σουν το παγκοσμίως πλέον γνωστό “Kalamata Olives” brand!!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ευαγγελιστρίας 85-87 231 00 Σπάρτη Πληροφορίες: Αναστασία Σιούτου Τηλέφωνο: 2731 0 22226 σωτ.:108 Φαξ: 2731 0 22203 Email: spartitypos@gmail.com Σπάρτη, 23.03.2021
3. Αν ισχυριζόταν κάποιος ότι το brand ανήκε μόνο στη Καλαμάτα, τότε δεν θα έπρεπε να ανήκει ούτε καν στην υπόλοιπη Μεσσηνία, παρά μόνο στους πα-ραγωγούς του Δήμου Καλαμάτας!!!
4. Πλήθος παραγωγών στη Λακωνία και σε άλλους Νομούς της Χώρας, έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην καλλιέργεια, στην προώθηση και το μάρκετινγκ αυτής της ποικιλίας – με τη βεβαιότητα ότι μπορούν να τις δια-θέσουν ως “Kalamata Olives” brand!!!
Αν η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση καταπέσει, και απωλέσουν τη δυνατότη-τα να τις διαθέτουν ως “ Kalamata Olives” (brand για το οποίο όλοι οι παρα-γωγοί συνέβαλαν στην παγκόσμια καταξίωσή του, και όχι μόνο οι παραγωγοί από την Καλαμάτα), τότε πάνε χαμένα και δεκάδες εκατομμύρια επενδύσε-ων!!!!
Εντωμεταξύ στην Τουρκία, την Αίγυπτο κ.α. φαίνεται ότι θα μπορούν να χρη-σιμοποιούν την ονομασία Kalamata, περίπου ανενόχλητοι!
5. Ως Δήμος Σπάρτης, θα ενισχύσουμε την κοινή προσπάθεια με όποιον τρό-πο κριθεί πιο πρόσφορος!