Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, διαγραφές χρεών, ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, μειώσεις φόρων, κατάργηση μετακλητών και golden boys, γενναία ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα τομές που παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τόνισε πως αυτά τα μέτρα θα εφαρμόσει η προοδευτική διακυβέρνηση, που θα εκφράσει την οργή των αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τη πρόταση αυτή “Νέα Αρχή” τονίζοντας ο χαρακτηρισμός αυτός “σημαίνει ότι ο μεγάλος συλλογικός μας στόχος για την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες να μη ζουν χειρότερα, αλλά να μπορέσουν όντως να ζήσουν καλύτερα. Σε μια κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα”. Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλόγισε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους πολίτες και έτσι “η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα ύφεση, στασιμότητα μισθών, μείωση εισοδημάτων και πλέον ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας”.
Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας “η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει το τόπο από τα αδιέξοδα, να ανασυγκροτήσει τη κοινωνική συνοχή, να ενώσει τους Έλληνες σε ένα δρόμο προόδου και δημοκρατίας”. Μάλιστα επιχείρησε να περιγράψει τις συνθήκες που θα επικρατήσουν εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα, της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων”. Δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα σε νέες δυνάμεις.
800 ευρώ από την πρώτη μέρα
Στην μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας περίοπτη θέση είχε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 “από την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης”. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “καταργούμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες” και ταυτόχρονα “εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων”. Επίσης σημείωσε ότι “εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν”.
Όχι πια κομματικό κράτος
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σειρά προτάσεων που όπως επισήμανε αλλάζουν την λογική του κομματικού κράτους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι:
Καταργούμε το Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.
Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του Κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.
Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Καταργούμε τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας.
Καταργούμε, τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας
Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ένα θεσμό, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.
Γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράθεσε σειρά μέτρων σχετικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρότεινε:
Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δις από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.
Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ
Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε όσα προτείνει για την παιδεία. Μεταξύ άλλων πρότεινε:
Την επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.
Λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ
Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ιδιωτικό χρέος. Μίλησε για διαγραφές μέρους των χρεών και ταυτόχρονα μια πολιτική κρατικής παρεμβατικότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως είπε:
Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ.
Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
Μειώσεις φόρων
Ειδικά για τα φορολογικά ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας, εξάγγειλε μειώσεις φόρων στην ενέργεια και τα καύσιμα όπως και της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους αμείβονται με μικρές οι μεσαίες αμοιβές. Δήλωσε ότι:
Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.