Ακρίβεια για τους πολλούς, ελαφρύνσεις για τους πλούσιους

Τι αναφέρει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παρακολουθεί την ακρίβεια να καλπάζει, τους μισθούς και τις συντάξεις να απομειώνονται και σαν να μη συμβαίνει τίποτα, επιλέγει να “επιδοτεί” με ψίχουλα την αύξηση στο ρεύμα, την οποία χρεώνει διαχρονικά στην Αριστερά! Εξάλλου βενζίνη δεν χρησιμοποιούν οι φτωχοί…

Έτσι, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας χειμάζεται από την ακρίβεια και τα χρέη, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στο αφήγημα της “συνετής” δημοσιονομικής διαχείρισης, απέναντι στο οξύ πρόβλημα της ακρίβειας. Το αφήγημά της όμως είναι έωλο και σε κάθε περίπτωση ασταθές, αφού ακόμη και μέσα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης, επέλεξε να προωθήσει σημαντικές φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες.

Συγκεκριμένα:

α) Αύξησε το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και δωρεές από τις 150.000 στις 800.000 ευρώ -ανά γονέα και ανά παιδί- για ακίνητα και κινητές αξίες (π.χ. για σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, βίλες, χρήματα, ομόλογα, μετοχές, σκάφη αναψυχής, κλπ). Έτσι, για παράδειγμα, περιουσία (ακίνητη ή κινητή) 1,6 εκατ. ευρώ, στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% μεταβιβάζεται στο παιδί, χωρίς να καταβληθεί έστω και 1 ευρώ φόρος!

β) Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερες του 1.000.000 οφελώντας με 25.000.000 ευρώ περίπου 14.500 φορολογούμενους.

γ) Εξαγγέλει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ (που επιβαλλόταν σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ ανά άτομο) και την ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο για ακίνητα με αξία άνω των 400.000 ευρώ, ευνοώντας σημαντικά τους μεγαλοιδιοκτήτες, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του οικονομικού επιτελείου, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το κόστος αυτής της παρέμβασης αγγίζει τα 350.000.000 ευρώ.

δ) Καταργεί πλήρως την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, ενώ θα μπορούσε να φέρει τροποποίηση, με την οποία θα ενίσχυε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους μέχρι 40.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο (αφορολόγητο μέχρι 12.000 ετησίως), επιλέγει να απαλλάξει από την εισφορά τα μεγαλοστελέχη του ιδιωτικού τομέα. Νοσηλευτές, καθηγητές, πυροσβέστες, συνταξιούχοι και χιλιάδες ακόμη μισθωτοί του δημοσίου, συνεχίζουν να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ε) Μείωσε στο μισό τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στο μισό τον συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες το φόρο κερδών στις Α.Ε..

Από τα παραπάνω, ενδεικτικά μόνο μέτρα της φορολογικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προκύπτει αβίαστα το ακόλουθο συμπέρασμα:
Για τις φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες δεν ισχύει το αφήγημα της “συνετής” δημοσιονομικής πολιτικής.

Φαίνεται πως λεφτά υπάρχουν, ή καλύτερα βρίσκονται, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες “ανάγκες” και όχι η επιβίωση όλων μας.


Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ