Ακούμια από τη Σύμη στα Δωδεκάνησα

Με την υπογραφή της Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
1 κιλό αλεύρι γοχ
200 γρ ρύζι γλασέ
1 κ γλ μαγιά ξηρή
1 κ γλ μπέκιν πάουντερ
1 κ σ ούζο
1/2 ποτηράκι του λικέρ, σπορέλαιο

Τρόπος παρασκευής
1. Βράζετε το ρύζι και το αφήνετε να μαλακώσει. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, το αλεύρι, το ρύζι, τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το μπέκιν, το ούζο και το σπορέλαιο.
2. Δουλεύετε καλά το μείγμα με τα χέρια σας, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Σκεπάζετε το σκεύος που τα αναμείξατε και αφήνετε τη ζύμη “να ανέβει” για 2 1/2 ώρες.
3. Ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο, όπως για τους λουκουμάδες. Παίρνετε λίγη λίγη ζύμη στα χέρια σας και τα πλάθετε σε μακρόστενο ή στρογγυλό σχήμα. Τα ρίχνετε στο καυτό λάδι και τα τηγανίζετε λίγα λίγα μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
4. Σερβίρετε τα ακούμια σε πιατέλα και τα περιχύνετε με μέλι ή τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.